Britští konzervativci zrušili plány na protizáplavová opatření v povodněmi postižených oblastech

17. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozsáhlými povodněmi postižené oblasti Anglie zůstaly bez plánovaných protipovodňových zábran, které sice byly v plánu za předchozí labouristické vlády, ale jejichž vybudování po svém volebním vítězství r. 2010 nová konzervativní vláda Davida Camerona zrušila, zjistil deník Guardian, který porovnal vládní plány na výstavbu protipovodňových opatření z doby labouristické vlády před rokem 2010 s tím, co z nich bylo realizováno do dneška a co z nich zůstalo v plánu.

Ministři seškrtali výstavbu protipovodňových bariér v hodnotě 100 milionů liber v postižených oblastech v Kentu, v Somersetské nížině i v městě Dawlish, kde nebyla postavena bariéra na ochranu rychlíkové trati, vedoucí po pobřeží, která byla v nynějších bouřích zničena. Hlavním prosazovatelem škrtů byl ministr financí George Osborne, který však byl nucen výdaje na protipovodňová opatření v červnu 2013 znovu o něco zvýšit, protože pojišťovny vládě pohrozily, že bez výstavby povodňových bariér odmítnou pojistit 350 000 příbytků v Anglii.

Lord Krebs, hlavní poradce britské vlády pro přizpůsobování se změnám klimatu, konstatoval: "Vláda má plné právo říci, podívejte se, prostě nemáme peníze a budeme muset přijmout větší riziko záplav." Dodal ale, že snižování výdajů na protipovodňová opatření je kontraproduktivní, protože za každou vydanou jednu libru na výstavbu protipovodňových opatření se ušetří majetek v hodnotě 8 liber, který by byl jinak zničen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7000

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2014