Medveděv: Na Ukrajině nemáme legitimního partnera, velvyslanec byl odvolán

24. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský premiér Dmitrij Medveděv prohlásil, že na Ukrajině nyní nevidí legitimní partnery pro dialog. "Jednoduše řečeno, dnes tam není s kým jednat. Legitimita celé řady mocenských orgánů tam vyvolává velké pochybnosti", řekl Medveděv v Soči v reakci na dotaz agentury Interfax.

Jak Medveděv poznamenal, "pokud považovat za vládu lidi, kteří v černých maskách a s automaty Kalašnikov pitvají Kyjev", tak s takovou vládou bude Moskva spolupracovat obtížně.

Souběžně s tím EU uznala legitimitu předsedy parlamentu Alexandra Turčinova, který převzal pravomoci prezidenta.

Postoj EU označil Medveděv za "aberaci mysli". "Nevím, jakou ústavu četli, jaké zákony, ale mě se zdá, že to je jakási aberace mysli, když se legitimním nazývá to, co je v podstatě výsledkem vzpoury", řekl Medveděv.

Ruský premiér také situaci na Ukrajině charakterizoval jako ohrožující zájmy Ruska a nebezpečnou pro životy a zdraví ruských občanů. "Náš velvyslanec v Kyjevě (Michail Zurabov) byl odvolán ke konzultacím. Nemusím vám říkat, co to v diplomatické praxi znamená", poznamenal Medveděv.

Podle stanoviska ruského premiéra dohody, v jejichž důsledku byla v prosinci snížena cena zemního plynu z 400 na 268,5 dolaru za tisíc kryclových metrů, mají konkrétní termíny a co se stane po jejich vypršení je třeba projednat s ukrajinskou vládou, "jestli se tam někdy objeví".

Společnost "Naftogaz Ukrajiny" měla do 25. ledna zaplatit dluh ve výši 2,7 miliardy dolarů za dodávky plynu v roce 2013.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10325

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2014