K diskusi o ostřelovačích na Majdanu

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Nahlédl jsem do diskuze na FB profilu Martina Hekrdly o Ukrajinské 'snipergate', píše Jiří Matouš. Většina diskutujících se odvolává na vyjádření hlavní lékařky majdanu Olgy Bogomolec či na nahrávky rozhovorů mezi členy neidentifikované jednotky ostřelovačů.

Zarazilo mne, že málokdo zmiňuje reportáž Gabriela Gatehouse uvedenou v pořadu BBC Newsnight Z ní vyplývá, že bylo stříleno mj. z oken hotelu Ukrajina, jenž byl částečně obsažen aktivisty a v jehož hale byla tou dobou zřízena provizorní ošetřovna obětí. Od hotelu postupovali aktivisté Institutskou ulicí do kopce směrem k vládním budovám. Reportér a kameraman zpozorují střelbu z otevřeného okna hotelu: (stopáž 7:05) ZDE.

Na druhém videu BBC popisujícím stejnou událost říká reportér: "I saw the shooter - he was wearing one of the protesters' green helmets" - "Viděl jsem odstřelovače - měl na sobě zelenou helmu, jakou nosí demonstranti" (stopáž 2:55) ZDE.

Jiné video pořízené jiným kameramanem zachycuje aktivisty v zelených přilbách střílející z okna hotelu Ukrajina (stopáž 0:15) ZDE. Nejedná se zde o 'profesionálně' vybavený tým ostřelovačů, ale jde o střelce, kteří pálili zezadu zpoza postupujících aktivistů. Je pravděpodobně, že někteří aktivisté byli zasaženi právě odtud... Rozhovor s Olgou Bogomolec "shooting from the back" - "střílení zezadu" (stopaz 3:00) ZDE

Jelikož O. Bogomolec své závěry nemůže podložit forenznim výzkumem, jsou její výroky v posledních dnech relativizovány. Proto mě překvapuje, že Gatehousově reportáži není věnováno více pozornosti.

0
Vytisknout
19757

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2014