Rusko odvolalo zástupce při NATO "ke konzultacím"

4. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko odvolalo svého vojenského zástupce při NATO "ke konzultacím". Generál Valerij Jevněvič odcestoval domů v rámci typického diplomatického protestu. Moskva tak reagovala na přerušení spolupráce ze strany NATO, k němuž došlo v důsledku její anexe Krymu.

NATO konstatuje, že odvolání Jevněviče bere na vědomí.

Před odvoláním generála Rusko oznámilo, že požaduje vysvětlení aktivit NATO ve Východní Evropě, poté co Aliance přislíbila zesílit obranu východních členských zemí.

Estonský premiér Taavi Roivas po jednání s generálním tajemníkem NATO Rasmussenem v Bruselu oznámil, že Aliance přijala nabídku jeho země poskytnout leteckou základnu Amari jako druhou lokaci pro umístění letounů NATO, které poskytují ostrahu vzdušného prostoru pobaltských států. Dosud tyto letouny využívaly základny v Litvě.

NATO nařídilo vojenským plánovačům navrhnout opatření, která by ujistila nervózní východoevropské země. Ty byly až do konce studené války pod nadvládou Moskvy. Aliance však nereaguje na požadavek Polska umístit na jeho území trvale dvě těžké brigády NATO.

NATO plánuje v reakci na ukrajinskou krizi dočasně umístit své vojáky a vybavení na východě, provádět více cvičení, zajistit větší pohotovost sil rychlé reakce a aktualizovat své vojenské plány.

Detailní návrhy budou k dispozici 15. dubna.

Velení NATO je znepokojeno, že zhruba 40 000 ruských vojáků se nachází poblíž ukrajinské hranice - a to může signalizovat Putinovy plány pokračovat invazí na východ a jih Ukrajiny, kde se také nachází významná rusky mluvící populace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9712

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014