O pátečním masakru v Oděse od očitého českého svědka

6. 5. 2014

čas čtení 8 minut

Rozhodl jsem se reagovat na příspěvky některých komentátorů na téma posledních událostí v Oděse. A rozhodl jsem se reagovat proto, protože mám dojem že všichni ze zde přítomných přispěvatelů (snad kromě pana Dolejšího) mají opravdu jen mlhavou představu o tom, co se v Oděse právě stalo. A možná i o tom, co se děje v celé Ukrajině.

Za posledních 6 let jsem byl na Ukrajině asi 50x, z toho asi 30x v Oděse. Jsem zde momentálně i nyní.

A když jsem zde byl v 12/13, nikde nebylo ani náznaku po tom, že by někdo řešil nějaké Rusko, nějaký separatismus, banderismus, chunty apod. Mimochodem, většina lidí kteří tento výraz používají netuší co vlastně znamená. Lidé žili běžnými starostmi, a samozřejmě byli v očekávání jak se situace vyvine v Kyjevě, píše Jan Hauer.

Ale nazpět do Oděsy. 2.5. jsem šel z nákupu po ulici v centru, když náhle se vynořila z boční ulice masa lidí, cca 200 -- 300. Byli většinou mezi 25 -- 35lety, byli většinou když ne v černém, tak v tmavém oblečení, hodně jich bylo v tzv. maskáčích.

Ovšem co je důležité říci je to, že byli vyzbrojeni. Prakticky všichni měli hole (baseballové pálky, rukojeti od nářadí apod.), ale také řetězy, nože, také štíty, helmy, vysoké vojenské boty, chrániče rukou i nohou, snad i neprůstřelné vesty, a prakticky všichni měli masky.

Nejdříve jsem myslel že je to snad nějaký kompars, ovšem když jsem přistoupil blíže, všiml jsem si rudých pásek na rukou (to mi připomnělo milice za socialismu), ovšem celkově dělali dojem spíše jako trestný oddíl který pod velením, (a opravdu tomu někdo velel!), jako nějaká sudetoněmecká bojůvka v českém pohraničí na konci 30 let šel přepadnout četnickou stanici.

A když začali sborem vykřikovat hesla "Berkut", a "fašismus neprojde", bylo jasné o koho jde. Jemně řečeno, šlo o tzv. proruské tzv. aktivisty, česky řečeno "ruské nácky", kteří tragikomicky vykřikovali "ФАШИЗМ НЕ ПРОЙДЕТ".

Ovšem korunu tomu všemu dala milice, která v plné zbroji pochodovala hned za tímto zástupem. Pochodovala s nimi jako součást celé této jednotky.

Dokonce někteří z nich měli také červené pásky. Došlo mi, kam asi směřují. Ze sociálních sítí jsem věděl o konání fotbalového zápasu na oděském stadionu 2.5. v 17.00 mezi oděským a charkovkým klubem. Vědělo se že má přijet asi 100 -- 150 fanoušků z Charkova, především proto, že cena vstupenek byla o dost levnější než v Oděse.

Fanoušci se měli sejít v centru v 15.00 (на Соборной площади) a společně se mělo jít na utkání.

Když jsem doběhl na místo setkání, bylo zcela zaplněno lidmi. Podle mého jich tam bylo min. 2000.

Mladí lidé obou pohlaví, ale také rodiny s dětmi, matky s kočárky, muži kolem 50, i starší, často s vlajkami svých klubů, ale především s ukrajinskými vlajkami.

Stál jsem tam asi 15 min, když se postupně začal rozléhat hluk z jedné z přiléhajících ulic, který postupně začal sílit. Lidé se postupně začali stahovat k místu, odkud hluk pocházel.

Nadále se oprostím od detailnějšího popisování následujících událostí, mnohem lépe je popíše (vč. rozsáhlé fotogalerie) jedem komentátor který také jako já byl osobně přítomen těchto událostem.

A zcela určitě se zde najde někdo ruského jazyka znalý, který ochotně přeloží nedlouhý text.

Zkrátka, došlo k napadení mírného protestu místních obyvatel proruským polovojenským oddílem o kterém jsem se již zmiňoval.

Rozpoutala se regulérní pouliční bitva, ve které milice stranila proruským aktivistům, kterým, když jim začaly kameny padat na hlavu, dokonce půjčovala štíty.

Kameny, Molotovovy koktejly, hole, tyče, řetězy, ale také pěsti, petardy, do toho kouř, oheň, hořící auta. Bitvu ovšem začali cca po 2 hod. prohrávat, a zhruba v této době začali někteří proruští aktivisté používat střelné zbraně (na mnoha fotografiích je to vidět).

Několik kulek přistálo přímo vedle mne. Když se proruští militanti začali stahovat, část z nich se vloupala do přiléhajícího obchodního centra, dostali se na střechu, a tam začali opět střílet po demonstrantech.

Později ovšem demonstranti OC obklíčili, tentokrát už s milicí, objevili se také policejní odstřelovači, kteří začali mířit na střechu.

Začalo policejní vyjednávání, jehož výsledkem bylo zatčení "ruských teroristů" kteří byli milicí odvezeni, aby nebyli lynčováni davem.

V tento moment se již postupně část proukrajinských demonstrantů začala postupně přesouvat na Kulikovo pole, což je volné prostranství před tzv. Domem odborů.

Na tomto prostranství se už nějaký čas nacházelo místo shromaždiště proruských demonstrantů. Samozřejmě první demonstranti, kteří sem dorazili, začali tento tábor zapalovat, a během 20 min. vše shořelo.

Proruští aktivisté poté, co byli vytlačeni z centra města, tak z nějakého, pro mne nepochopitelného důvodu, místo aby se rozutekli po městě, tak začali utíkat na místo, odkud začali svou trestnou výpravu, tedy právě na již zmíněné Kulikovo pole, kam samozřejmě brzy dorazili jejich protivníci, a "hrdinové" s červenou páskou už nevěděli co, tak se vloupali do Domu odborů, kde se záhy na to zabarikádovali.

Začalo obléhání, a z vyšších pater, a hlavně ze střechy začali obránci házet na své oblehatele, opět Molotovovy koktejly.

Záhy začaly hořet hromady různého harampádí kolem domu, dále první patro, kam naházeli koktejly oblehatelé.

Co se ovšem po chvíli stalo, bylo to, že v horním patře, jak někdo neopatrně zacházel se zápalnou směsí, začalo hořet. Asi snad při vyhazování koktejlů si zapomněli otevřít okno nebo co, nevím, v každém případě se tam nejdříve všichni přiotrávili dýmem, a pak kdo nebyl při vědomí, uhořel.

Ostatní utekli na střechu. Hasiči dlouho nic nehasili, protože stále létaly ze střechy koktejly.

V tento moment jsem byl ovšem na odchodu. Shrnul bych to asi takto.

Směsice lidí z různých sociálních, spíše nižších vrstev, za blíže neurčenou finanční odměnu, šla napadnout dav demonstrantů, fanoušků, ale především lidí, kteří se náhodně na místě nacházeli, a po skončení uličních nepokojů se část z nich vlastní hloupostí sebeupálila.

Obecně co se týká situace na Ukrajině. Ukrajina je země která má opravdu velké problémy, které jsou primárně způsobeny nekompetentními vládami za posledních 20 let.

Ovšem největším jejím problém v současné době je Rusko, ať už jsou jeho důvody, ale i záměry jakékoliv.

Vše co se teď děje ve spojitosti s nestabilností země se děje s vědomím, ale velmi často s finanční, materiální, ale i logistickou podporou Kremlu.

A obětí jsou, bohužel, běžní Ukrajinci kteří nejsou vidět před objektivy kamer. Plamen občanské války je stále častěji a úspěšněji zažeháván na různých místech země.

P.S. ZDE je odkaz, kde určitě stojí za to použít fotogaleriii, popřípadě i přeložit komentář. Já jsem pochopitelně nasnímal také spoustu materiálu, tento je ovšem profesionálnější.

1
Vytisknout
66100

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014