Cameron: Volba Jeana-Claude Junckera posílí podporu pro odchod Británie z EU

27. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron se pokouší na summitu EU o poslední protest proti jmenování Jeana-Claude Junckera novým šéfem exekutivy EU. Varoval, že Junckerovo jmenování posílí v Británii podporu pro odchod země z Evropské unie.

Německo a Francie odmítly britské hrozby, že Británie bude požadovat hlasování o Junckerově nominaci. Je zjevné, že vedoucí politikové Evropské unie nabídnou bývalému lucemburskému premiéru drtivou podporu. Cameron varoval před "následky", bude-li Junckerova nominace schválena.

"Toto je špatná osoba, špatný přístup, špatný princip," řekl Cameron a dodal: "Mým signálem šéfům vlád EU je, že toto je špatný přístup pro Evropu. Je to chyba. Chtějí jmenovat někoho, kdo nebude chtít stát se hlasem reformy a změn v Evropě."

Německá kancléřka Merkelová nicméně Cameronovi nabídla určitý ústupek, zdůraznila, že chce dosáhnout "dobrého kompromisu" ohledně jeho reformní agendy pro EU během nadcházejících pěti let.

Martin Schulz, německý sociální demokrat a mluvčí Evropského parlamentu, který Junckera silně prosazuje, konstatoval: "Řekněme si to upřímně, Cameronův přístup není normální. Je to jeho problém, pokud chce sám sebe marginalizovat."

Ve čtvrtek však bylo potvrzeno, že šéfové EU jsou znepokojeni tím, že Juncker příliš mnoho pije a že během politických jednání silně kouří. Jeden zdroj v Evropské komisi však o Junckerovi sdělil listu Guardian: "Juncker byl naprosto kvalitním předsedou euroskupiny během krize. Není to vizionář, ale Lucembursko vizionáře neprodukuje. A kromě toho, Británie pořád tvrdí, že žádné vizionáře nechce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7212

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2014