Urážka diváků v závěru karlovarského festivalu

11. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Skutečnou urážkou diváků karlovarského filmového festivalu bylo v pátek v jeho poslední plný den uvedení, ve velkém sále hotelu Thermal! (což filmu poskytlo od organizátorů určitou autoritu, kterou snímek ovšem neměl) amatérského filmu mladého debutanta Rudolfa Havlíka Zejtra napořád. Film byl skoro stejně strašný jako snímek Ondřeje Sokola Krásno. Opět: trapné studentské pseudovtípky, papírové, nerozvinuté postavy, statické figurkářství, banality, dramaturgicky nezvládnutý příběh a nepřesvědčivé jednání i děj. Absence řádného příběhu byla suplována pokusy opisovat povrchně různé nemotivované násilné scény a honičky z amerických thrillerů. Jestli je tohle úroveň mladých českých režisérů, je to na pováženou. Vedle mě seděl asi dvacetiletý mladík, který po skončení filmu nadšeně tleskal. :) Ukázka, jak hluboko klesly rozlišovací schopnosti a jak se rozložilo kulturní povědomí některých příslušníků současného českého filmového publika?

Hrdina filmu, mladý "byznysmen" Petr pracuje údajně převážně v Hongkongu, kde údajně vyjednává různé výhodné obchody pro evropské podnikatele. Potíž je, že celým film se prokáže, že Petr je nemožný a neschopný idiot, který zvoře, na co sáhne, a z nejrůznějších šlamastyk ho vytahuje až schopný, o něco starší kamarád. Zápletkou filmu je, že si nechá Petr do Prahy dovést z Číny objednanou a předem zaplacenou zásilku módních triček, avšak v Praze zjistí, že trička mají příliš malý otvor na hlavu, takže si je nikdo nemůže obléknout. Petr má problém, protože trička obstaral pro ostravského mafiána, který do transakce investoval tři miliony korun. Namísto, aby ho řešil, však Petr koluje mezi milenkami a odjede na svatbu.

Film trpí typickými nešvary českých filmů, protože v podstatě nemá děj, kromě toho, že se režisér občas pokusí film "zdramatizovat" neústrojnými scénami automobilových honiček, to, když za Petrem, který se ostravskému mafiánu nehlásí, Ostravák vyšle svého muže. Film je nudný, zmatený a pomalý, bez propracovaných postav a s neuvěřitelně banálními monology a dialogy. Hlavní hrdina Petr se vůbec nehodí pro postavu, kterou hraje, a jeho vlastnosti jsou pro ni nepřesvědčivé.

Nakonec se ostravský mafián "podnikatele" Petra přece jen zmocní a nechává mu dávat pár facek, když Petra opět zachrání jeho starší přítel. Napadne mu, že vadná trička by se dala prodávat jako trička pro psy.

Film Zejtra napořád je snad nejpitomějším snímkem, jaký jsem kdy v životě viděl, nejen na letošním karlovarském filmovém festivalu. Je s podivem, že organizátoři neměli soudnost a tuto blbost zde uvedli.

0
Vytisknout
16783

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2014