Protlačováním sledovacích zákonů britská politická třída podrývá důvěru v politiku

11. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V dubnu, když Evropský soud předložil nález, podle nějž britské zákony o skladování dat porušují dvě ze čtyř základních práv - právo na soukromí a právo na ochranu osobních údajů - jsem začal lobbovat stínovou labouristickou ministryni vnitra Yvette Cooperovou ohledně toho, jak by mohla vypadat možná reforma, píše v Guardianu Tom Watson.

Vzhledem k tomu, že je sledování po zveřejnění Snowdenových odhalení na pořadu dne jako nikdy dříve, myslel jsem si, že je možné narýsovat jasnou hranici, za kterou se již nepůjde.

Nedostal jsem odpověď a tak jsem napsal znova v červnu, protože šéf pro otázky bezpečnosti a terorismu Charles Farr poprvé potvrdil, že služba GCHQ prováděla masové špehování každého britského občana používajícího internetové služby Google, Facebook a YouTube.

V červnu mi ministerstvo vnitra sdělilo, že nemá plány na novelizaci předpisů ohledně shromažďování dat, která by zohledňovala nález evropského soudu. Buď má ministerstvo příšerné právníky, nebo něco potajmu chystá. Obojí by nás mělo znepokojovat.

Možná proto mi Cooperová neodepsala. Ale její tým byl zjevně zaneprázdněn, protože teď víme, že tři lídři stran se zapojili do tajných jednání ohledně reakce na evropský soud.

Nick Clegg, Ed Miliband a David Cameron budou parlamentem protlačovat zákony o sledování během pouhých tří dnů. Údajně není čas o tom vést řádnou rozpravu. Ale parlament v květnu vyhlásil prázdniny o týden dříve, protože mu bylo řečeno, že není třeba debatovat o nové legislativě. Něco není v pořádku, pokud zástupci lidu od lídrů svých stran slyší, že mají schválit zákony, které sotva četli, natož aby je řádně promysleli.

Předloha zákona byla zveřejněna před několika hodinami. Je zbytečné pokoušet se ji hodnotit, protože víme, že díky tajné dohodě bude schválena do konce příštího týdne. Ale na první pohled se návrh o nález Evropského soudu pouze otřel. A znovu povoluje uchovávání osobních údajů po dobu dvanácti měsíců.

Ale detaily jsou nedůležité. Tajná dohoda mezi elitami odstranila možnost parlamentního připomínkování a zapojení občanské společnosti.

Lídři stran příští týden prosadí svou, ale cenou za to bude další eroze autority našich politických institucí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8213

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2014