Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) stojí jen o daně budižkničemů?

12. 7. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Usuzuji tak z jeho vyjádření na facebooku, že ho dopaluje mediální kauza kolem Petry Kvitové, které vzkazuje: " Petro, velice ti gratuluji a kašli na ty budižkničemy, který nikdy nic nedokázali a nedokážou ..."

Nesouhlasím s tím, že by odpůrce daňových rájů, kteří sportovní um slečny Kvitové nezpochybňují, měl považovat za budižkničemy. A pokud ANO, pak nechť se srdnatě pustí i do nejvyšších představitelů EU, kteří např. na summitu v Bruselu v roce 2013 jednali o boji proti daňovým podvodům. Cituji z tisku:

"Na pořadu jednání by dnes měl být i návrh na zveřejnění tzv. černé listiny daňových rájů. Právě ta byl měla podle Evropského parlamentu na ráje platit nejvíce. Komise by podle Parlamentu měla do konce roku 2014 publikovat seznam daňových rájů a na ty by měly být uvaleny konkrétní sankce. Měly by mimo jiné zahrnovat ukončení, popřípadě omezení dohod o zamezení dvojího zdanění nebo znemožnění přístupu k veřejným zakázkám EU pro společnosti se sídlem v zemi na černé listině. Bankám ve státech, které budou uvedeny na tomto seznamu, by pak mělo hrozit odebrání bankovní licence".

Bez náznaku škodolibosti si panu poslanci dovolím připomenout, že z daní budižkničemů je hrazena jeho poslanecká mzda včetně náhrad. Že si přejí, aby jich stát vybral na daních co nejvíce, je národohospodářský počin přinejmenším hodný respektu.

Nehledě na to, že mezi zastánci bohatých lidí, kteří daní jinde, je naprosto běžný názor, že tím dávají najevo, že politici s daněmi nehospodárně nakládají. Přesněji řečeno, že je díky legislativní pasivitě nechávají rozkrást. S tím souhlasím, ale lidé v závislé pracovní činnosti si stejné daňové odklonění dovolit nemohou. Tak pro se jim pan poslanec vysmívá? Že z nás má své jisté?

0
Vytisknout
11156

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2014