ČESKO STO LET ZA OPICEMI:

O vyhýbání se daním v Karlových Varech

11. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jen taková poznámka. Kolem míst, kde se na karlovarském filmovém festivalu promítají filmy, dočasně vyrostly různé výčepy a pulty s občerstvením. Ani u různých pultů s rychlým občerstvením v samotném hotelu Thermal často nedostanete za to, co si koupíte, stvrzenku. Prodavači vůbec nemají pokladny, jimiž by prodeje registrovali. Požadujete-li stvrzenku, prodavačky vám namáhavě rukou vyplní jakýsi formulář a dají na to razítko. Obyčejně jim to trvá deset minut, a na to většinou není čas.

Musí to přece být pro majitele těchto podniků velmi pracné, dělat každý večer inventuru bez počítačové techniky, když si koupíte pivo nebo bagetu a vaše peníze bez vydání stvrzenky prodavačka prostě jen strčí kamsi. Na druhé straně to je pro soukromé prodejce jistě velmi výhodné, protože z prodaných výrobků prostě nemusejí platit žádné daně. Na dotaz proč prodejci občerstvení na festivalu většinou nepoužívají registrační pokladny, mi bylo vysvětleno, že je to prý jenom takové "festivalové provizorium". Aha, festivalové provizorium, které se koná letos už po čtyřicáté deváté... :)

Cestuju po světě docela dost, ale nikde jinde než v ČR jsem nezaznamenal takovýto potenciál pro podvádění s daněmi. Připomnělo mi to situaci v Chorvatsku, kde jsou nyní registrační pokladny povinné a všude jsou na obchodech vylepeny plakátky, upozorňující zákazníky, že bez stvrzenky nemusejí platit.

Česko zůstává daňovým rájem pro podvodníky, stejně jako zůstává poslední prehistorickou enklávou odporně zakouřených hospod. Nikde jinde v Evropě se to už nevidí.

0
Vytisknout
11559

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2014