Kyjev v Donbasu mění taktiku. A mlčky uznává problémy

19. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Mluvčí informačně-analytického centra Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andryj Lysenko včera v programu Svoboda slova na kanálu ICTV oznámil ZDE, že ukrajinské ozbrojené síly v boji se separatisty mění dosavadní taktiku. Současně s tím radu definitivně opouští bývalý představitel Euromajdanu Andryj Parubyj ZDE, z minulosti (do roku 2004) známý otevřenými kontakty na neonacistické organizace ZDE.

Z charakteristiky nové taktiky ukrajinských sil načrtnuté pro média Lysenkem a náměstkem ministra obrany Igorem Kabaněnkem vyplývá, že ukrajinské jednotky definitivně rezignují na pokus o "velké" obklíčení separatistů s důrazem na dva hlavní sbíhavé křídelní manévry směřující do prostoru těsně u ruské hranice. Místo toho má být přerušení kontaktu mezi ozbrojenci a jejich operační základnou na ruském území, z níž přicházejí další zásoby, zbraně a ozbrojený personál, dosaženo rozdělením separatistického území na sektory, v nichž budou jednotlivá lokální bojová uskupení zodpovídat za odříznutí, lokalizaci a zničení zde přítomných ozbrojených separatistů.

Lysenko v televizi řekl, že Ukrajinci dříve takovou taktiku nepoužívali, protože "probíhala ATO [=to, čemu Kyjev říká "antiteroristická operace"], která zužovala kruh".

To je ovšem polopravda. Separatisté byli sice vytlačeni z velké většiny území, které do června obsadili, avšak v podmínkách prakticky všeobecného ústupu zaznamenali i několik úspěšných protiútoků. Až na jeden - znovuobsazení strategické výšiny Savur-Mohyla v noci na pondělí, v němž figurovala podle Kyjeva "částečně zničená", podle Moskvy "neexistující" obrněná kolona proniknuvší z Ruska před zraky západních a ruských novinářů - se přitom tyto akce týkají výhradně prostorů zabezpečujících pozemní komunikace do Ruské federace. Jednoduše řečeno, z vnitrozemí separatisté ustupují, zisky se v naprosté většině případů týkají území přiléhajícího k hranici. To je velmi důležité, protože odsud jsou zásobováni. A bez pomoci z Ruska by byli poraženi za pár dnů.

To ostatně teď přiznávají sami separatisté ZDE. Donedávna nejdůležitější vojenský velitel povstalců Igor Strelkov musel podle nich odejít na nátlak z Moskvy, která jeho odstavením podmínila další vojenskou pomoc.

"Hlavní podmínkou poskytnutí takové pomoci (více než tisíce lidí [ozbrojeného] personálu a více než 100 jednotek obrněné techniky) bylo odstavení Strelkova a [jeho] opuštění Doněcka. V případě, že by Strelkov odmítl odejít, Doněcká lidová republika a Novorusko jako celek by se ocitly před hrozbou úplného zničení ukrajinskými trestnými jednotkami", píšou separatisté, kteří zjevně nevědí, že jim Rusko žádné posily a techniku "rozhodně" nedodává ZDE, jak tvrdí tiskový tajemník prezidenta Putina Peskov popírající, co nový šéf "Doněcké lidové republiky" Alexandr Zacharčenko "nikdy neřekl" ZDE. Zatloukat, zatloukat, zatloukat...

To co řekl mluvčí ukrajinské IAC RNBO Lysenko vypadá na první pohled pěkně, ale na druhý už o dost méně. Pokud budou lokální bojová uskupení působit staticky a separatisté a ruská rozvědka zjistí jejich sílu a lokalizaci, posily vyslané z Ruska mohou být prostě sestaveny a jejich příchod koordinován s místními separatisty tak, aby tamní ukrajinské bojové uskupení bylo zahlceno a přečísleno. Vzhledem k tomu, že Ukrajina pomalu přichází o nadvládu ve vzduchu, kde se naopak vesele promenují ruské bezpilotní prostředky, to může být naprosto reálný scénář.

Mezinárodněpoliticky je zatím situace Kyjevu příznivá. Rozhovory v Berlíně nevedly k tomu, co si Moskva přeje, tj. k zatlačení Ukrajinců za to, co považují za "červenou čáru". (Putin stále usiluje o dvoustranné rozhovory bez západní účasti, ve kterých by získal příležitost tlačit Kyjev do tradiční role země s omezenou suverenitou.) Jenže dokud Moskva udržuje separatisty při životě, její postoj se nezmění. Buď Kyjev nalezne způsob, jak separatisty opravdu porazit, a poté se dohodne s Moskvou jako rovný s rovným na sousedských vztazích podle svých představ; nebo bude Moskva dál sázet na vyčerpání ukrajinských ozbrojených sil ve vleklých bojích a následnou politickou povolnost nijak nemoderovanou západní podporou Kyjeva. Signály indikující politickou vůli přicházejí, a docela výmluvné. Kyjev začíná zásobovat vojáky teplým oblečením ZDE.

Krizi na východě Ukrajiny nelze ukončit vojenskými prostředky. Nicméně o tom, jak bude vypadat politické řešení, rozhodne politika, která nebude než přímým pokračováním války.

0
Vytisknout
16921

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2014