Více než tři sta osob přeživších holocaust a jejich potomků odsuzuje Izrael z genocidy, zatímco konflikt v Gaze může eskalovat

25. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Konflikt v Gaze poté, co se zdálo, že příměří uzavřené mezi Izraelem a Hamásem vydrží, se znovu naplno rozhořel. V listu New York Times bylo otištěno prohlášení 327 obětí holocaustu včetně jejich potomků, v němž petenti odsoudili izraelský masakr v Gaze a přetrvávající okupaci a kolonizaci Palestiny ZDE. Podle agentury AFP mezitím na Izraelem okupované Golanské výšiny dopadlo několik raket a o pár hodin později na sever izraelského území dopadla raketa z Libanonu ZDE.

Na čtyři desítky osob židovského původu, které přežily nacistické vyhlazování, a téměř tři stovky jejich potomků ve veřejném prohlášení odsoudily pokusy ospravedlnit izraelské útoky v Gaze manipulací s holocaustem. Petenti odsoudili také Spojené státy, že umožňují Izraeli útočit na pásmo, a obecně západní státy kvůli tomu, že Izrael diplomaticky kryjí.

V prohlášení mimo jiné stojí: "Jsme silně znepokojeni extremní rasistickou dehumanizací Palestinců v izraelské společnosti, která dostoupila vrcholu. V Izraeli politikové a odborníci v The Times of Israel a The Jerusalem Post otevřeně volají po genocidě Palestinců a pravicoví Izraelci se uchylují k neonacistické rétorice (...) Nic nemůže obhájit bombardování úkrytů OSN, domů, nemocnic a univerzit (...) Musíme společnými silami ukončit všechny formy rasismu včetně pokračující genocidy palestinského lidu. Voláme po okamžitém ukončení obléhání a blokády Gazy. Voláme po naprostém ekonomickém, kulturním a akademickém bojkotu Izraele. "Nikdy více" musí znamenat nikdy více pro nikoho!"

Mezi signatáři figuruje 90 ti-letá aktivistka Hedy Epsteinová a autor knihy The End of Judaism Hajo Meyer, který záhy po podepsání stanoviska zemřel. Meyer před pěti lety poskytl serveru eletronicintifada.net rozhovor, v němž obvinil Izrael z desetiletí trvající manipulace s holocaustem pro politické účely a z toho, že mezi Izraelem a nacistickým Německem existuje mnoho společného ZDE.

Kolaps vratkého smíru zbraní mezi Izraelem a Hamásem způsobila střelba z pásma, která dopadla do neobydlené oblasti a k níž se žádná palestinská frakce nepřihlásila, a následná tvrdá odveta izraelské armády. Patrně i kvůli tomu, že v rámci klidu zbraní byly ignorovány legitimní požadavky Hamásu týkající se hlavně ukončení osm let trvající blokády Gazy.

Ve čtvrtek 21. srpna Izrael usmrtil tři předáky z Hamásu. V pátek 22. srpna maskovaní ozbrojenci Hamásu popravili asi 18 osob, které byly obviněny z kolaborace z Izraelem -- konkrétně z toho, že Izraelcům odhalily místa, kde se ukrývali velitelé Hamásu ZDE.

Izrael zaútočil s neztenčenou brutalitou a během víkendového bombardování kompletně zničil dvanáctipodlažní obytný komplex, kde bylo 44 bytů, a sedmipatrovou budovu v Rafáhu. V Guardianu se dočteme, že jde pravděpodobně o novou taktiku izraelské vojenské kampaně ZDE. Izraelská armáda uvedla, že v prvním případě cílila na operační místnost Hamásu, nicméně nevysvětlila, proč zničila celou budovu. Izrael předem varoval osoby žijící v obytném komplexu, že bude objekt bombardovat, a přesto bylo při útoku podle údajů z nemocnice v Gaze zraněno 22 lidí včetně 11 dětí.

Při leteckých úderech v pásmu bylo ráno v neděli 24. srpna, tedy 48. den masivní izraelské invaze, usmrceno 11 lidí, a celkový počet zabitých Palestinců se tak vyšplhal na 2106, počítaje v to 500 dětí. To tedy znamená, že izraelská armáda od roku 2000 zabila více než 2000 palestinských dětí ZDE!

Podle údajů OSN tvoří tři čtvrtiny z Palestinců zavražděných při náletech a bojích civilisté. Na izraelské straně přišlo při střetech s Hamásem o život 68 vojáků a rakety odpalované z Gazy počínaje 8. červencem usmrtily tři izraelské civilisty, včetně čtyřletého chlapečka, a jednoho Thajce. Izraelský premiér Benjamin Netanhaju uvedl, že vojenská operace skončí, až budou dosaženy její cíle ZDE. Těžko říct, co to v reálném světě znamená, nicméně i podle dalších hlasů izraelská operace v Gaze -- eufemisticky řečeno -- jen tak neskončí a může vyústit v "opotřebovávací válku" ZDE.

Není úplně vyloučeno, že se konflikt zatím lokalizovaný přímo v Gaze může rozšířit poté, co na Izraelem okupované Golanské výšiny dopadlo ze Sýrie asi pět raket a na sever Izraele jedna raketa z Libanonu. Dosud není známo, kdo za těmito útoky stojí. Situaci dále komplikují džihádisté z Islámského státu (IS), kteří zabrali čtvrtinu iráckého území a třetinu Sýrie.

Ti by se podle katastrofického scénáře, tedy bez spolupráce Západu a Asadova režimu proti islamistům, potenciálně mohli zmocnit Damašku, který leží jen 90 kilometrů od izraelských hranic, varuje specialista na Střední východ Juan Cole ZDE.

0
Vytisknout
6094

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014