Ukrajinský prezident požádal Kongres o vojenskou pomoc. Zřejmě marně

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v projevu na společném zasedání obou komor Kongresu USA požádal o povolení dodávek vojenského vybavení pro ukrajinskou armádu a prohlásil, že "nelze vyhrát válku přikrývkami".

Porošenko včera před jednáním s Obamou vystoupil v Kongresu a požádal jej o pomoc a o další sankce proti Rusku.

"Přikrývky a brýle pro noční vidění jsou také důležité, ale nelze vyhrát válku přikrývkami," řekl Porošenko. "Tím spíše nemůžeme udržet mír přikrývkami."

Bílý dům odpověděl zveřejněním seznamu opatření na pomoc Ukrajině, jako je ekonomická pomoc, ale zdráhá se dodávat zbraně, protože se obává, že nikdy nebude moci vyrovnat vojenskou nerovnováhu mezi Ukrajinou a Ruskem a mohl by vyvolat další eskalaci.

Nicméně Porošenkova žádost o větší americkou podporu byla na Capitol Hill přijata vřele.

Podle ukrajinského prezidenta se krize na Ukrajině týká také Gruzie a Moldavska a je také záležitostí celého Západu. Ten podle něj čelí nejhorší bezpečnostní hrozbě od Kubánské krize v roce 1962 a "volbě mezi civilizací a barbarstvím".

Porošenko také tvrdil, že nedodržení Budapešťského memoranda garantujícího územní celistvost Ukrajiny výměnou za zrušení jaderného arsenálu znamená ochromení příštích snah o kontrolu zbrojení.

Porošenko se příliš detailně nezmínil o požadavcích na vojenskou pomoc, ale kritizoval Rusko za dodávky zbraní separatistům, včetně nášlapných min, a obvinil je z útoku na let MH 17.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6559

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014