Strach funguje

19. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Paul Mason z Channel Four News shrnul několik postřehů ohledně výsledků skotského referenda.

1. Strach funguje. Jestliže vám všechna média a všechny politické strany intenzivně tvrdí, že dojde ke katastrofě, zmobilizuje to lidi ke hlasování.

2. Skotská nacionalistická strana nedokázala zmobilizovat víc než svou základnu. Podporu získala ve velkých městech a v mobilizaci mladých lidí v městských oblastech. Skotské nacionalistické straně se nepodařilo nabídnout radikální vizi, která by lidi přesvědčila a radikální aktivisté byli aktivní pouze v městských oblastech. Labouristé zastavili své ztráty příslibem, že poskytnou Skotsku větší finanční autonomii. Dnes existují dva typy labouristických voličů - lidé s dobrými platy, kteří hlasovali proti nezávislosti, a pak obyvatelé deprivovaných městských oblastí, kteří částečně hlasovali pro nezávislost.

3. Hlavní otázky jsou nyní, kolik daňové autonomie Londýn poskytne Skotsku a kolik hlasovacích práv oplátkou za to ztratí skotští poslanci v Dolní sněmovně. Budou se řešit ústavní otázky.

4. Pokud Londýnu opravdu jde o fiskální stabilitu, možná tedy uvidíme větší nabídku na fiskální decentralizaci, než jsme očekávali.

6. Toto je pouze první dějství v politickém dramatu. Teď se budou konat stranické konference, pak všeobecné volby, pak referendu o dalším členství Evropské unie. Ve všech těchto událostech je potenciál, že se v nich projeví plebejský hněv a energie, která se projevila ve Skotsku. Nebude z toho mít prospěch pouze euroskeptická strana UKIP.

7. Pokud by separatisté zvítězili, britský stát a politický establishment by byly zničeny - hmotně i morálně. Údajně by to umožnilo vznikl sociální demokracie skandinávského stylu na britských ostrovech. Poučení z tohoto referenda je, že takové velké změny nepřicházejí zadarmo, ani přes noc. Dochází k nim málokdy. Avšak po příslibu decentralizace z Londýna bude Skotsko velmi etatistická společnost, založená na sociálních službách s relativně velkou společenskou soudržností. Bude se velmi odlišovat od Anglie. A bude úspěšné, takže na britských ostrovech budou existovat dva modely. Hlavní problém bude s oblastmi mezi nimi, které prosperovat nebudou.

9. Lidé pochopili všechny zásadní otázky - zejména mladí lidé. Internetová generace rozšířila argumenty do všech stran.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9360

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014