Násilí v Glasgow: unionisté zaútočili na stoupence skotské nezávislosti

20. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Video ZDE

Mladí muži skandovali loajalistická a rasistická hesla, nacisticky zdravili vztyčenou pravicí a zpívali britskou imperiální hymnu Rule Britannia

V pátek večer došlo na George Square, na hlavním náměstí v Glasgow, k hněvivým scénám, kdy skupina stoupenců britské unie napadla stoupence skotské nezávislosti, kteří se na náměstí shromažďovali celý den.

Skupina skinheadů zřejmě přišla z unionistického hostince Louden Tavern v Duke Street. Jednotlivci diskutovali o výsledku referenda a zpívali britskou imperiální píseň Rule Britannia. Stoupenci skotské nezávislosti na to reagovali skotskou národní hymnou Flower of Scotland.

Během večera, zatímco se stoupenci skotské nezávislosti rozešli, na náměstí se shromáždil větší počet loajalistů, mnoho z nich mělo na sobě britské vlajky. Řada z nich byli opilí teenageři. V jedné chvíli určitá část davu pronikla policejním kordonem a vydala se na pochod k centrálnímu nákupnímu středisku v Buchanan Street. Skandovala text písně Rule Britannia. Někteří skandovali loajalistické a rasistické slogany a zdravili vztyčenou pravicí.

Stanice metra na Buchanan Street byla dočasně uzavřena a policie donutila demonstraci vrátit se na George Square. Demonstraci se pokoušela zvládnout policie na koních, a demonstranti začali odpalovat světlice.

Glasgowský deník The Herald píše:

Střety pokračovaly do noci. Docházelo k dalším chaotickým scénám, házely se světlice a mezi oběma stranami docházelo k potyčkám a k hádkám. Stoupenci unie skandovali Rule Britannia a mávali vlajkami s nápisy "Skotsko je britské, Nevzdáme se". Mnoho demonstrantů bylo opilách a mnozí z nich byli mladí lidé, často školního věku. V jedné chvíli honili po náměstí skupinu mladých dívek se skotskými vlajkami namalovanými na tvářích masití muži středního věku s britskými vlajkami. Nadávali jim při tom.

V jiné drsné scéně se začali prát dva muži protikladných přesvědčení a davy je musely odtrhnout. Jeden automobil, který vezl britskou vlajku, se stal na náměstí terčem útoku, vlajkou demonstranti rozbili zadní okno automobilu.

Někteří demonstranti s lahvemi alkoholu křičeli na stoupence kampaně za skotskou nezávislost: "Férově jsme zvítězili. Královská vlajka. Bůh ochraňuj královnu." Mnoho Skotů na Twitteru vyjádřilo odpor nad násilnými scénami.

Police Scotland neuvedla, zda byl někdo zatčen. Ve 22.30 středoevropského času informovala na Twitteru: "Policie dál zvládá situaci a brání dalším nepokojům. Většina demonstrantů se už rozešla. Malé skupinky zůstávají a policie je sleduje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6535

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014