V Moskvě se objevily obří transparenty, zesměšňující "zrádce" a Obamu

24. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Hromadné sdělovací prostředky jsou snad nejmocnější zbraní v nynější Putinově válce na Ukrajině, jak je zjevné i z toho, kolik lidí v České republice propadá nekriticky jejich propagandě. Nyní se k nim v Moskvě přidaly i obří transparenty. Ty se záhadně objevily na některých moskevských budovách, včetně Domu knihy, hlavního moskevského knihkupectví.

Když se v neděli 21. září účastnily desetitisíce demonstrantů v Moskvě mírové demonstrace proti vojenské účasti Ruska ve válce na Ukraině, ruská televizní stanice Rossija 24 své diváky upozornila, že demonstranti museli jít kolem jednoho z těchto obřích transparentů s nápisem POCHOD ZRÁDCŮ. Na transparentu byla v pozadí americká vlajka a fotografie obličejů známých ruských liberálů, jejichž mozky byly hadicemi propojeny s americkým Bílým domem.

Televizní stanice Rossija 24 tvrdila, že transparent je dílem "umělecké skupiny moskevských studentů", avšak je téměř nemyslitelné, že by takový transparent mohl být zveřejněn bez souhlasu nebo spíš příkazu vlády. Nemluvě o tom, že server glavplakat.ru, který je zjevně příliš dobře financovaný na to, aby to bylo pouze dílo studentů, tvrdí, že transparent je jeho dílem.

Na těchto stránkách se objevují nové plakáty každým dnem. Na jednom z nich je opoziční předák Alexej Navalnyj - který je v současnosti v Rusku v domácím vězení - jak posílá na IPadu zprávu americkému prezidentu Obamovi: "Milý dědečku Baracku Husejnoviči! Pošli peníze! (Víc!!)" Má na stole americkou vlajku a obrázek smějícího se Obamy zarámovaný v srdci na zdi.

Na jiném plakátu je Obama s bublinou u úst, jak říká "Máme nový iPhone!" a pak vypadá zklamaně, protože Putin říká se smíchem: "A my máme nový region!"

Na obrázku nazvaném "Bilaterální schůzka" je obří Putin, který se dívá na miniaturního ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, nápis zní "Pozice síly".

Sedmimetrový transparent, vyvěšený na moskevském Domu knihy dne 11. dubna, zahájil kampaň s názvem: "Pátá kolona. Vetřelci mezi námi." Opět na něm byly opoziční osobnosti, včetně Navalného, Makareviče a Borise Němcova, a také rockového hudebníka Jurie Ševčuka, s dvěma černými mimozemšťany se špičatou hlavou. Jeden z nich nesl kufřík s bílou páskou, symbolem opozice.

Pohlednice napadající tyto a další příslušníky "páté kolony" byly rozeslány do ruských médií. Na každé pohlednici byl obličej jednoho ze "zrádců" a citát, ilustrující jejich "zradu" - například kritiku anexe Krymu.

Toto propagandistické "umění" je plně v linii s tónem ruské státní televize. Makarevič nedávno písemně požádal Putina, aby kampaň, vedená proti němu, byla zastavena. Nyní byly zrušeny i jeho plánované rockové koncerty v různých částech Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9778

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014