Britské letectvo se připravuje k bombardování Iráku

26. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Po sedmihodinové parlamentní debatě v Dolní sněmovně schválilo 524 britských poslanců britské letecké údery proti Isis v Iráku. 43 poslanců bylo proti. Vláda získala většinu 481 hlasů.

Očekává se, že britské vojenské letectvo zahájí letecké údery proti Isis v Iráku během několika hodin. Bude použito šest britských letadel typu Tornado.

Během diskuse, která začala v pátek v 10.30, vyjadřovali i stoupenci vládní rezoluce pochybnosti o zahájení už třetí války v Iráku od roku 1991. Premiér David Cameron varoval, že vojenské akce proti Isis "mohou trvat léta". Dodal, že se britská vláda rozhodla omezit britskou intervenci pouze na irácké území a nebombardovat Sýrii, protože Labouristická strana se staví proti bombardování Sýrie. Vyjádřil však názor, že "existuje legální základna i pro bombardování Sýrie, na základě práva na kolektivní obranu." Vysvětlil, že v Iráku Británie zasahuje na žádost tamější vlády. "Pokud bychom zasáhli i v Sýrii, bylo by to také legální, byla by to kolektivní sebeobrana proti organizaci Isil, která ohrožuje Irák. Pokud jednáte na odvrácení humanitární katastrofy, je to legální. To říkám jasně."

Šéf labouristů Ed Miliband v parlamentě řekl, že rozšíření leteckých úderů na Sýrii by vyžadovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, protože na rozdíl od Iráku nemá Sýrie demokraticky zvolenou vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6614

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014