Lavrov v OSN ostře kritizoval USA

28. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu v OSN ostře zaútočil na USA, na Západ a na NATO. Obvinil je, že nejsou schopni změnit svůj studeoválečnický "genetický kód" a argumentoval, že Spojené státy se musejí vzdát svého nároku na "věčnou jedinečnost".

Téhož dne řekl americký prezident Barack Obama ve svém pravidelném týdenním projevu, že americké vedení ve světě je "jedinou konstantou v nejistém světě". Lavrovův projev byl zdůrazněním stále ostřeji protizápadního postoje ruského prezidenta Vladimíra Putina, který je v důsledku své nacionalistické rétoriky a své politiky v Rusku v současnosti bezprecedentně populární.

Lavrov na Valném shromáždění v New Yorku také zdůraznil, že krize na Ukrajině je důsledkem puče v té zemi, který podpořily USA a EU pro to, aby zbavily Kyjeva jeho "organické role jako spojnice mezi" Východem a Západem a odepřely Ukrajině její "neutrální a neblokový status".

Lavrov také uvedl, že ruská anexe Krymu byla důsledkem volby převážně rusky mluvícího obyvatelstva žijícího na Krymu.

Těsně před Lavrovovým projevem zdůraznil německý ministr zahraničí, že ruská anexe Krymu byla zločinem.

"Rusko svou anexí Krymu jednostranně změnilo existující hranice v Evropě, a tak porušilo mezinárodní právo," řekl v OSN Frank-Walter Steinmeier. Podstatou dobu hovořil o tom, co Západ považuje za ruské zasahování na Ukrajině.

Lavrov se v projevu nezmínil o západním obvinění, že Rusko vyslalo své jednotky a těžké zbraně na východní Ukrajinu na podporu tamějších proruských vzbouřenců, kteří po svržení bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče převzali celou řadu klíčových průmyslových měst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11880

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014