Ještě stručně k TTIP a "transatlantické vazbě"

26. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Existuje celá řada důvodů, proč si přát, aby vazby mezi USA a Evropou zůstaly nadále především v rovině regionálního vojenského spojenectví, méně již v rovině takových dohod, jako současná podoba TTIP. Spojené státy a Evropa jsou dva do značné míry odlišné světy a tak by to mělo nadále zůstat. Pro příklady důležitých rozdílů netřeba chodit příliš daleko.

Německá policie v roce 2013 vystřelila v souvislosti s osobami 100 ran. Z toho bylo 41 varovných výstřelů a 17 výstřelů na materiál. 38 ran bylo vystřeleno v mimořádných situacích a 4 na prchající podezřelé. Zemřelo celkem 8 osob a 20 bylo zraněno, viz ZDE (pdf). Podobná byla statistika za rok 2012 ZDE.

Americká policie pouze při jedné lokální akci v roce 1995 vystřílela 107 ran, při jiné v roce 2005 43 ran, při další v roce 2006 na pachatele beze zbraně 50 ran ZDE.

Celkem často se stává, že američtí policisté postižení "nakažlivou" střelbou vypálí při jediné akci více ran, než Němci celostátně za celý rok.

Také v Německu působí organizovaný zločin, také Německo má některé ne zcela bez problémů integrované menšiny; nelze rozhodně říci, že by policisté měli málo práce.

Avšak jsou vycvičení a zvyklí střílet na člověka jedině tehdy, když je to opravdu nezbytně nutné. Nestává se, že by neozbrojeného pachatele zasáhly desítky policejních kulek. V Evropě je také celkem běžné, že policisté absolvují výcvikový kurs zaměřený na dodržování lidských práv ZDE (pdf).

Že to s TTIP nikterak nesouvisí? Záleží na okolnostech. V případě jiných podobných dohod probíhaly arbitráže třeba kvůli zavedení minimální mzdy či zákazu smrtelně jedovatých chemikálií. Pokud by dohoda TTIP byla podepsána s kontroverzním arbitrážním dodatkem (ISDS), v nějaký okamžik může nadnárodní korporace X obvinit evropský stát Y, že "kvůli přílišné regulaci" policejního násilí utrpěla škodu například při nějakém přepadení - a žádat kompenzaci za "nedostatečnou ochranu investic". Několik takových prohraných arbitráží a vláda začne přemýšlet, zda by neměla změnit kontroverzní zákon. Jednoho dne se pak mohou i Němci dívat na starý detektivní seriál Derrick a nedokážou pochopit, jak to, že hlavní hrdina za čtvrt století nevystřílel dohromady ani jeden zásobník.

Pokud by TTIP neobsahovala arbitrážní dodatek, nenutila Evropě americké zemědělské a potravinářské standardy a zakotvovala právo partnerů stanovit vlastní standardy v různých oblastech nad úrovní minimálních standardů společných, samozřejmě bych proti takové užitečné smlouvě vůbec nic nenamítal...

K tomu: Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny

0
Vytisknout
9886

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014