Pokračování na téma hroutící se české oligarchie

OKD aneb další okénko do zákulisí české mocenské struktury

26. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V tomto týdnu začala speciální vyšetřovací komise poslanecké sněmovny s prověřováním detailů privatizace OKD. Že je předvolán Zdeněk Bakala, to asi málokoho překvapí. Jenže česká média kupodivu nepřekvapuje fakt, že byli k vyšetřování předvoláni další reprezentanti české oligarchie. Pozornost se soustředí na Bakalu, což svým nenapodobitelným způsobem přihřívají mediální paraziti typu Parlamentních listů: za kredibilní vydávají postavy zbohatlických hoštaplerů typu Pavola Krúpy, podle jmenovaného zdroje snad nějakého "nezávislého" vyšetřovatele Bakalových "zločinů". Pro neinformovaného a ne úplně informačně gramotného čtenáře stačí jeden ústřední arciďábel, kterého odhaluje "dobrodinec", operující na stejném poli, jen o nějaké to patro níže v suterénu. Fakt, že vysvětlovat souvislosti privatizace a následných obchodních transakcí mají přijít majitelé finančních skupin Penta nebo J&T, se asi nehodí do agendy "nezávislých" médií...


Je tu jedna zajímavá souvislost, o které se vůbec nemluví. Babišův předseda poslanecké sněmovny Vondráček nedávno navštívil USA. Těžko říct, co si od toho může slibovat ČR jako celek, nicméně do scénáře hry mezi oligarchickými zájmy v této zemi to pravděpodobně přineslo potenciál pro další zápletky.

Není možné to potvrdit, neboť předseda Vondráček snáší zásadně a pouze ve Vodňanech, případně v Čapím hnízdě. Ovšem to kuře, které nyní běhá po světě, to je skutečně unikátní kus. Vyšetřovací komise údajně, podle výše odkazovaného článku Práva a Novinky.cz, předvolala kromě samotného privatizátora a politků, kteří u toho byli, kupříkladu také spolumajitele Penty Marka Dospivu, spolumajitele J&T Patrika Tkáče, Bakalova "švýcarského krajana" Radovana Vítka, majitele Czech Property Investment, nebo třeba Babišovi nyní ne úplně blízkého europoslance Ano Pavla Teličku.

Těžko předpokládat, že pozvání k přátelskému rozhovoru s parlamentní vyšetřovací komisí bylo náhodně losováno. Nepochybuju, že Andreji Babišovi dělají možné indicie, vedoucí od privatizace OKD k dalším možným aktérům privatizačního "hodování", radost. To ještě ale neznamená, že tito lidé jsou nevinnými obětními beránky, jak se někdy může zdát z tupé mediální masáže, v níž hraje Zdeněk Bakala pro Babiše i Zemana roli ústředního padoucha, který může v podstatě za všechny trable, s nimiž se během svých všední dní setkáváte.

Zatím lze nicméně vše formulovat pouze jako otázku: Proč jsou předvoláni zástupci J&T, Penty, CPI? Co mají společného s kauzou privatizace OKD, když doposud jména těchto lidí a organizací nebyla v této souvislosti skloňována? Jaké jsou mezi těmito lidmi vazby a jaká podezření vznáší vyšetřovací komise, když tyto lidi předvolává? Jakou hráli úlohu v převodu podílu státu v OKD na Karbon Invest a v následném prodeji společnosti NRW? Či ve vyvádění peněz z OKD přes dividendy do zahraničí? 

Odpovědět na tyto otázky bude důležité už jen proto, abychom mohli sledovat další tektonické pohyby základních mocenských desek v ČR


0
Vytisknout
11495

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2018