Ukrajinské ministerstvo zahraničí: Od podpisu Minských dohod se protistrana zmocnila 500 km2 území

21. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevgenij Pěrebijnis prohlásil, že Rusko dělá vše pro to, aby před rozhovory v Berlíně a Astaně maximálně posunulo linii kontroly ve prospěch "teroristů".

Od září 2014, kdy došlo k podpisu Minských dohod o zastavení palby na Donbasu, protistrana obsadila 500 km2 ukrajinského území. Pěrebijnis to řekl ve vysílání televize 5. kanal.

"Od prvního dne po podepsání Minských dohod je Rusko začalo porušovat - 500 čtverečních kilometrů (přibližně plocha dvakrát větší než město Oděsa) přešlo k území kontrolovanému ozbrojenci," prohlásil Pěrebijnis.

Teď se podle něj protivník pokouší vzít pod kontrolu doněcké letiště. Všechno to podle jeho názoru Rusko provádí kvůli posílení vyjednávací pozice před jednáním v Berlíně a Astaně.

"Ve skutečnosti Rusko rozvíjí činnost za účelem maximálně destabilizovat situaci na Ukrajině, aby maximálně posunulo dělicí linii ve prospěch teroristů," řekl mluvčí.

Tento týden se situace v Donbasu značně vyostřila. Podle štábu "protiteroristické operace" byli dnes ukrajinské jednotky v Luhanské oblasti napadeny ruskými vojsky a včera hranici překročily dvě praporní taktické skupiny ruské armády.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7606

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015