Raketový útok v Mariupolu hrozí rozšířením ruské agrese dál na Ukrajinu

24. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V přístavu Mariupol usmrtil raketový útok 15 civilistů a 76 osob zranil. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo vnitra a z útoku obvinilo proruské separatisty a ruskou armádu. Proruští separatisté odpovědnost za útok odmítli.

Oleksander Turčynov, tajemník ukrajinské národní obranné rady, incident charakterizoval jako "další krvavý zločin proti lidskosti, spáchaný ruskou armádou a jednotkami teroristů pod jejich kompletní kontrolou."

Proruskými vzbouřenci ovládané regiony na východě Ukrajiny a poloostrov Krym, který protizákonně Rusko anektovalo loni na jaře, spojuje strategicky důležitá silnice, vedoucí přes přístav Mariupol, který má asi půl milionu obyvatel.-

Proti Mariupolu zahájili vzbouřenci v srpnu 2014 obrovskou ofenzívu. Ukrajinské vládní jednotky město uhájily, ale s obrovskými ztrátami. Prezident Porošenko proto v září uzavřel příměří. Následovaly však další boje, v nichž zahynulo nejméně 1500 osob, a mírovou dohodu s Ukrajinou v pátek proruští vzbouřenci odmítli.

Velitel vzbouřenců Alexander Zacharčenko řekl v pátek, že už další příměří nebudou. Vyjádřil se tak po útoku na autobus v Doněcku, v němž předchozího dne zahynulo 13 lidí.

Zacharčenko oznámil, že vojenská ofenzíva proti Ukrajině bude zintenzivněna a sobotní útok v Mariupolu je toho, jak se zdá, důkazem.

Vzbouřenci ovládli trosky letiště v Doněcku, které od začátku konfliktu ovládala ukrajinská armáda. Vzbouřenci se nyní přesunují k městu Debalceve, kde jsou ukrajinské jednotky v obklíčení.

Jeden občan z Mariupolu se vyjádřil: "Všichni tu máme obrovský strach. Vzbouřenci už ovládli letiště. Teď začínají ničit samotný Mariupol. "

Ukrajinský prezident Porošenko uvedl tento týden, že na Ukrajině je 9000 pravidelných ruských vojáků. Rusko jejich přítomnost popírá a popírá dokonce i to, že by dodávalo zbraně a výzbroj vzbouřencům, navzdory důkazům, že se to pravidelně děje.

Vojenská rétorika obou stran v posledních dnech zintenzivnila. Ukrajinský prezident uvedl na twitteru, že pokud vzbouřenci nebudou dodržovat příměří, stoupenci Kyjeva jim "dají do zubů".

Úřad OSN pro lidská práva konstatuje, že v konfliktu na východní Ukrajině už zahynulo 5000 osob, z toho 262 lidí za posledních devět dní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7512

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015