OSN: Narkomani na Krymu umírají, protože Rusko tam zakázalo náhražkovou terapii

21. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Až 100 narkomanů žijících na Krymu zřejmě zemřelo od té doby, co poloostrov Krym loni anektovalo Rusko, oznámil vysoký činitel OSN. Byli totiž léčeni náhražkovou terapií, dokud byl Krym součástí Ukrajiny. Po anexi Krymu tuto terapii Rusko zakázalo a zrušilo, protože podle ruských činitelů prý "nefunguje".

Z 800 krymských narkomanů, kteří byli součástí programu náhražkové terapie, kdy droby byly nahrazovány metadonem či buprenorfinem, jich nejméně 10 procent od anexe Krymu zemřelo. uvedl to Michel Kazatchkine, mimořádný velvyslanec OSN pro HIV/AIDS v tomto regionu. Rusko tyto údaje nezveřejňuje, avšak místní aktivisté zastávají názor, že 10 procent mrtvých je jen konzervativní odhad. Narkomani umírají v důsledku většinou předávkování či sebevraždy, uvedl Kazatchkine.

Náhražkové programy pro narkomany poskytují osobám, závislým na heroinu či na jiných opiátech bezpečný způsob jak brát drogy, bez používání injekčních stříkaček, což omezuje riziko šíření viru HIV/AIDS. Také to dekriminalizuje narkomany a umožňuje jim, aby vedli normální život. Ve většině zemí světa je tento náhražkový program běžně legální a Ukrajina ho intenzivně používá od roku 2005.

Začátkem loňského roku používalo náhražkovou terapii na Ukrajině 8700 Ukrajinců, z nich 800 žilo na Krymu, uvedl Pavlo Sakal z HIV Aliance v Kyjevě.

Ruslan Žitomirskij, třicetiletý narkoman ze Simferopolu na Krymu, který byl součástí programu náhražkové terapie už dva roky, uvedl, že rozhodnutí přistoupit k tomuto programu mu změnilo život: "Začal jsem pracovat v supermarketu, začal jsem znovu mluvit se svou rodinou a mám nyní i přítelkyni. Uvědomil jsem si, kolik bolesti jsem předtím způsoboval své rodině. Poprvé jsem měl pocit, že žiju normálním životem."

Po anexi Krymu se Žitomirskij rozhodl přestěhovat do Kyjeva, aby dál mohl brát náhražkové léky. Minulý týden na tři dny navštívil Krym a zděsil ho stav jeho tamějších narkomanských přátel. Většina z nich se nechtěla přestěhovat na Ukrajinu, buď nemohla opustit svou rodinu a život na Krymu, anebo se "obávají, že je zastřelí fašisté na Ukrajině" - což jim tvrdí drsná propaganda v ruské televizi. Namísto toho na Krymu pomalu umírají.

Ředitel ruského úřadu pro zvládání narkomanie Viktor Ivanov tvrdí, že úmrtnost narkomanů je na Ukrajině dvakrát tak vysoká než v Rusku, a zcela odmítl náhražkovou terapii. Ruské úřady dokonce zorganizovaly pro televizi pálení desetitisíců dávek metadonu, zkonfiskovaného z krymských klinik.

Ukrajinští aktivisté se nyní soustřeďují na výhcod Ukrajiny, kde jsou nyní ohroženi pacienti, účastnící se programu náhražkové terapie ve vzbouřeneckých oblastech poté, co kyjevské úřady uvalily na tyto oblasti blokádu. Ohroženo je tam asi 550 pacientů. Aktivisté se snaží apelovat na ukrajinské úřady. aby náhražkové drogy byly i nadále dodávány těmto pacientům a aby se ve vzbouřeneckých oblastech nestalo totéž co na Krymu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8903

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015