Guardian zasahuje proti ruským trollům, publikuje v ruštině:

Guardian о российской пропаганде: истина где-то рядом

4. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Кремлевские пропагандисты пытаются убедить всех, что правды нет, есть только множество разных мнений. Но правда может быть только одна, и она в том, что именно в путинской Москве был убит лидер оппозиции Борис Немцов.

Redakční komentář deníku Guardian o mechanismu putinovské propagandy, která se snaží přehlušit fakta nejrůznějšími protikladnými relativizujícími narativy, vyšel na stránkách tohoto listu v ruštině.

Zdroj: ZDE

Shrnujeme česky:

Už během pouhých několika hodin po zavraždění Borise Němcova, poskytl Kreml množství nejrůznějších interpretací této vraždy mediálním organizacím. Němcov byl zabit, protože přiměl svou dívku k potratu. Jeho vražda má vazbu na ukrajinský nacionalismus. Byla důsledkem jeho podnikatelských zájmů. Zabili ho kvůli jeho postoji k atentátu na časopis Charlie Hebdo.

Představa, že existují mnohonásobné interpretace faktů, se stala základní filozofií státní dezinformační kampaně v Putinově Rusku. Účelem je poplést ty, kteří usilují o zjištění pravdy, mnohonásobnými verzemi matoucího PR šumu. Taktikou je vytvořit co největší množství navzájem soupeřících narativů. Ve vzniklém chaosu unikne pravda.

Je to taktika přímo převzatá z instrukčního manuálu KGB Vladimíra Putina ze sedmdesátých let. Je nutno vytvořit pluralitu narativů, aby šlo pravdu zamlžit. Za takových okolností lze pak zpochybnit i samotnou myšlenku, že vůbec existuje taková věc jako "pravda". "Objektivita neexistuje - existují jen aproximace k pravdě prostřednictvím co největšího množství hlasů," vyjádřila se Margarita Simonjanová, šéfredaktorka ruské státní televize Russia Today. To je relativismus proměněný ve válečnou zbraň.

Jedním z předních tvůrců tohoto postmoderního autoritářství je Putinův poradce a módní bývalý televizní manažer Vladislav Surkov. Pro něho je veškeré zpravodajství jen názor. Všechny názory jsou podle něho ovlivněny soukromými zájmy.

Surkov dobře rozumí tomu, že toto všechno je velmi blízké představě, známé na Západě, že každý úhel pohledu lze legitimizovat jako záležitost individuálního osobního názoru. Na základě této líné filozofie lze interpretovat představu, že jeden názor je správný a jiný nesprávný jako nevítané vnucování autority.

Ruská státní propaganda však ale ukazuje, že pokud se vzdáme toho, co jsme spokojeně nazývali pravdou, nezbude nám nic jiného než neomezená, absolutní moc. Jinými slovy, relativismus vede nevyhnutelně k nihilismu. "Co je pravda?" řekl Pilát Pontský a snažil se zmást pojmy nevinnosti a viny intelektuálně znějící putinovskou manipulací. Žádné sdělovací prostředky by neměly podporovat tuto strategii. Neboť zatímco v komentáři je možno volně názorově argumentovat, fakta jsou však posvátná.

Mezi různými narativy "pravdy", které nyní šíří ruský stát, je nutno trvat na skutečnosti: v pátek ráno byl pan Němcov naživu, než den skončil, byl mrtvý. Uprostřed manipulativního zkreslování skutečnosti kremelskou mediální mašinérií je toto, docela prostě řečeno, pravda.

0
Vytisknout
13410

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015