Netanjahu naléhal na Kongres, aby blokoval americko-íránskou dohodu o jaderných zbraních

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naléhal v přeplněném americkém Kongresu, aby se postavil proti vznikající dohodě, jejímž cílem má být omezení schopnost Íránu vyvíjet jaderné zbraně. Netanjahu pronesl plamenný projev, který může vážně zkomplikovat probíhající mezinárodní vyjednávání ve Švýcarsku.

Navzdory tomu, že Netanjahuovo vystoupení v Kongresu bojkotovala až čtvrtina poslanců Demokratické strany a osm senátorů, byl izraelský premiér odměněn silným potleskem od obou politických stran, když naléhal na Kongres, aby zablokoval jakékoliv snahy o zrušení sankcí proti Íránu oplátkou za dohodu.

Netanjahu tvrdil. že dohoda, kterou by s Íránem uzavřel Barack Obama, by "nevyhnutelně vedla k jaderně vyzbrojenému Íránu, jehož neomezená agrese nevyhnutelně povede k jaderné válce."

"Tento čelný sponzor mezinárodního terorismu potřebuje možná už jen několik týdnů k vytvoření obohaceného uranu na celý arzenál jaderných zbraní - a to s plnou mezinárodní legitimitou. Proto je tato dohoda tak špatná, neblokuje cestu Íránu k jaderné bombě, dláždí cestu Íránu k jaderné bombě."

Krátce po projevu vydal prezident Obama ostře kritické dementi, v němž uvedl, že Netanjahu "neřekl nic nového" a nenabídl žádnou novou strategii na omezení íránského jaderného programu.

"V zásadní otázce, jak zabránit Íránu v získání jaderné zbraně, která by ho učinila daleko nebezpečnějším, pan premiér neposkytl žádné realistické alternativy," řekl Obama a dodal, že Netanjahuův projev nesledoval, neboť v té době telefonicky hovořil s evropskými politiky o krizi na Ukrajině.

Reakce od Demokratů, kteří Netanjahuův projev bojkotovali, byla sžíravá.

Mezinárodní média nezaznamenala podporu Miloše Zemana pro izraelského premiéra ani jeho vystoupení ve Washingtonu v lobbistické organizaci AIPAC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6034

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015