Dopravní letadla nad Irskem se musela vyhnout ruským bombardérům

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Jedno dopravní letadlo muselo změnit trasu svého letu a druhé muselo být zdrženo, když dva ruské bombardéry proletěly v únoru bez varování vzdušným prostorem, který spravuje Irsko, konstatoval irský úřad leteckého provozu.

Došlo k tomu 18. února, kdy startovaly dvě britské stihačky typu Typhoon, které eskortovaly dva ruské bombardéry, letící těsně vedle britského vzdušného prostoru.

Irský úřad leteckého provozu uvedl, že oba ruské bombardéry letěly s vypnutými transpondery, zařízením, které normálně umožňuje leteckým radarům letadlo identifikovat.

"Odlet jednoho letadla z Dublinu byl odložen v důsledku aktivity ruských vojenských letadel ve vzdušném prostoru, kontrolovaném Velkou Británií," konstatuje prohlášení irského úřadu leteckého provozu.

"Dopravní trasa druhého letadla musela být změněna, aby bylo dostatečně vzdáleno od ruských bombardérů." Zdržené letadlo i přesměrované letadlo měly na palubě "stovky cestujících".

Avšak irský úřad leteckého provozu konstatoval, že bezpečnost civilní letecké dopravy v Irskem kontrolovaném vzdušném prostoru nebyla ohrožena.

Ruské bombardéry nevstoupily do irského vzdušného prostoru, ale letěly v prostoru, který Irsko kontroluje, ve vzdálenosti 46,3 km od irského pobřeží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8873

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015