Prezident Zeman před izraelskou lobby volal do zbraně proti islámskému nebezpečí

4. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem před takzvanou izraelskou lobby AIPAC a byl za ovací ve stoje izraelským premiérem označen za nejbližšího evropského spojence Izraele. Realita je v ohledu na mezinárodní situaci a právo povážlivě chmurná.

Předně si je zapotřebí uvědomit, že AIPAC je nejsilnější lobbistická skupina ve Spojených státech, i když poslední dobou její politická moc trochu ochabuje. Nicméně je tato organizace úspěšná v několika zásadních věcech: Nepřipouští kritiku Izraele a ty, kdo se odváží legitimně poukazovat na zjevné porušování mezinárodního práva Tel Avivem, ocejchuje nálepkou antisemitismu, osoby židovského původu či samotné Izraelce pak označí za „sebenenávidějící se Židy“.

AIPAC silně podporuje existenci a pokračující výstavbu nelegálních židovských osad, což je ale předmětem kritiky i zastánců izraelské politiky na Blízkém východě, protože jde o závažnou překážku v blízkovýchodním mírovém procesu.

Tato lobby taktéž bezvýhradně podporuje veškeré izraelské agrese a invaze, během nichž přicházejí o život tisíce civilistů počítaje v to znepokojující počet dětí a nezletilých. AIPAC zavile lobbuje, aby Kongres investoval miliardy dolarů na izraelskou okupaci, kolonizaci – a předně na izraelskou armádu v podobě zásilek dronů, bitevních helikoptér Apač, stíhacích letounů, bomb, munice atd.

AIPAC svým lobbingem doslova poškozuje angažmá americké politiky na Blízkém východě – na místo, aby vláda a Kongres příkladně směřovaly finanční dotace na chátrající infrastrukturu, tvorbu pracovních míst a sociální programy doma; AIPAC je pro všemi deseti, aby v otázce íránského jaderného programu získala navrch nebezpečná vojenská konfrontace.

Taková je i pozice stávajícího izraelského premiéra, který v úterý na půdě Kongresu americké zákonodárce varoval před téměř jaderným Íránem, ačkoliv dobře věděl, že jeho tvrzení o íránské atomové zbrani jsou lživá, neboť je v utajené zprávě popřel dokonce i Mosad. Postoj amerických zpravodajských služeb se příliš neliší, jejich analýzy uvádějí, že kdyby se o toto Írán pokoušel (což se neví), mělo by jít pouze o obrannou strategii před americko-izraelskými hrozbami ZDE.

Netanjahu trvá na tom, aby s (bezesporu) represivním režimem ajatolláhů nebyla uzavřena žádná dohoda o jejich jaderném programu, který však podle Mosadu nemá kapacity na to, aby jadernou bombu vyrobil. Ba co více, před několika lety izraelský ministr obrany Ehud Barak veřejně připustil, že Teherán neučinil rozhodnutí o tom, že bude atomovou zbraň vyrábět ZDE

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci pořádané izraelskou lobby AIPAC s projevem, kde do jednoho pytle hodil jakožto islamistickou hrozbu Taliban, Muslimské bratrstvo, Hizballáh, Hamas a An-Nusrá, aby tak ukázal, že podstatu islamistické hrozby, natož komplikovanou situaci na Blízkém východě, vůbec nechápe.

Zeman ve své řeči volal do zbraně proti islámskému terorismu nikoliv za použití tanků, pěchoty a dělostřelectva, ale s pomocí dronů. Pan prezident by se měl seznámit s otřesnými dopady Obamovy války dronů hlavně v Pákistánu a Jemenu, kde střely Hellfire odpálené těmito bzučícími zabijáky trhají těla podezřelých i nevinných na cucky, nebo je spálí na uhel. Jeho poradci specializující na terorismus a bezpečnostní otázky, existují-li tací, by mu měli vysvětlit, že bezpilotní letouny naopak terorismus generují (celé populace v těchto oblastech žijící v neustálém strachu z dronů jsou terorizovány).

Prezidentovo laciné srovnání islámu s nacismem („Adolf Hitler byl taky šílenec“) samozřejmě vyvolalo potlesk přítomných delegátů. Zeman rovněž nechápe, že podle expertů je nutné do války s džihádisty z Islámského státu (IS) zapojit Írán, který má velký vliv na iráckou vládu a který svou podporou Bagdádu představuje silného partnera v boji s islamisty. Nicméně spolupráce s Íránem na eliminaci IS je pro AIPAC tabu; vždyť se jedná o arcinepřítele s pěkně ostrými rohy.

Miloš Zeman, tentokrát bez pověstných vulgárních bonmotů, splnil svou roli užitečného idiota, který mezi řádky horuje pro militaristické zájmy jednoho z nejnebezpečnějších a nejagresivnějších států na světě, který je v mezinárodní aréně docela izolovaný, a to z řady konkrétních důvodů.

0
Vytisknout
7111

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015