Ve Francii zuří debata o tom, zda zakázat bití dětí

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Francii vznikla zuřivá debata ohledně bití dětí, zatímco se Rada Evropy připravuje zveřejnit ostrou kritiku Francie, že dosud explicitně zákonem nezakázala tělesné tresty u dětí. Rada Evropy má ve středu zveřejnit rozsudek, podle něhož není francouzský zákon v této věci "dostatečně jasný, závazný a precizní".

Francie sice zakazuje násilí páchané na dětech, avšak dovoluje rodičům své potomky "trestat".

Z opakovaných průzkumů veřejného mínění vyplývá, že drtivá většina Francouzů je proti zákazu bití dětí a politikové se takový zákon nedováží zavést. Ze studií vyplývá, že 50 procent Francouzů bije i děti mladší dvou let. Gilles Lazimi, lékař a koordinátor kampaně proti bití dětí, si stěžuje, že "ve Francii vládne atmosféra, kdy jsou děti jaksi považovány za nebezpečné a musejí být podrobeny výcviku a donuceny k poslušnosti."

V roce 2010 pokusil dětský lékař a pravicový poslanec Edwige Antier neúspěšně o prosazení zákona zakazujícího bití dětí. Antier argumentuje, že "38 let mé profesní praxe dokazuje, že děti, které nikdy nebyly bity, jsou nejlépe vychovány a dokáží lépe naslouchat rodičům a vnímat jejich autoritu."

V roce 2013 pokutoval soud v Limoges jednoho otce 500 euro, protože otec stáhl svému devítiletému synu kalhoty a napráskal mu na holou. Otec se bránil, že syn byl po řadu dní "uražen" a odmítal ho pozdravit. Soud rozhodl, že to byl násilný akt na dítěti a jeho ponížení.

Švédsko zavedlo trvalý zákaz bití dětí už v roce 1979.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8207

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015