Lotyšsko "se nachází ve čtvrté fázi hybridní války"

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Reportérka LTV Olga Dragilevová během diskuse "Hybridní válka - hranice mezi občanskou a vojenskou odpovědností" prohlásila, že Lotyšsko se aktuálně nachází ve 4. fázi hybridní války - ruská média vyvolávají "nespokojenost a iluze".

"Ruská média kontrolovaná ruskou vládou a s Ruskem spjaté nevládní organizace mnoho let kultivují nespokojenost ruskojazyčné části obyvatelstva," citují novinářku Vesti.lv.

Podle Dragilevové existují snahy manipulovat veřejným míněním zvnějšku a je nezbytné založit veřejnoprávní ruskojazyčnou televizi, která by čelila kremelské propagandě.

"Musíme mít dopisovatele v Kyjevě a Moskvě, Washingtonu i Latgalsku (regionu osídleném ruskou menšinou, kde v minulých týdnech začala propaganda prosazovat vznik "Latgalské lidové republiky")," zdůraznila.

S radikálnějším stanoviskem vystoupil generál v záloze Ajnars Pencis. Podle něj má vláda zákon o výjimečném stavu, který je v principu možno použít i v informačí sféře.

Podle generála je možné "vypnout" ruské televize řekněme na půl roku a nahradit ruské zpravodajství lotyšským.

Pencis se domnívá, že právě působení ruských televizí vysvětluje přístup ruské menšiny k ukrajinské krizi: 95% jejích příslušníků většinou mlčí, ale jindy bouřlivě podporují "separatisty".

V Lotyšsku žije velká ruská menšina (26,2 procent celkové populace), jimž země odpírá občanství. Ruští občané žijící v Lotyšsku nemají právo hlasovat ve volbách. ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10022

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015