Britská tajná policie "má plné právo vést záznamy o devadesátiletém aktivistovi"

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Důchodce John Catt (90), který nemá záznam v trestním rejstříku, se pokusil donutit londýnskou policii u soudu, aby zničila tajný svazek zaznamenávající jeho účast na demonstracích. Ve středu však rozhodl britský Nejvyšší soud, že policie byla plně oprávněná udržovat podrobný záznam toho, co John Catt dělal na šedesáti protestních akcích, které se uskutečnily během čtyř let.

Tento mírový aktivista a aktivista za lidská práva žaloval policii poté, když zjistil, že tajně zaznamenává jeho zvyk kreslit si demonstrace a také registruje, co má na demonstracích na sobě a jak vypadá.

Čtyři soudci hlasovali ve prospěch londýnské Metropolitní policie, jeden se zdržel hlasování. Lord Sumption rozhodl, že je nutné, aby policie shromažďovala informace o Cattovi, protože se pravidelně účastní demonstrací proti zbrojovce EDO MBM v anglickém Brightonu, které bývají "nejvíce násilné v celé Británii", přestože akceptoval, že se Catt účastní pouze pokojných protestů.

John Catt se vyjádřil, že se odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva "jménem dalších nevinných lidí, jejichž legální politickou činnost monitoruje stát."

Kevin Blowe, koordinátor organizace Síť pro monitorování policie, konstatoval: "Tento verdikt poskytuje policii pozoruhodné pravomoci shromažďovat osobní informace o občanech za účelem, který není nijak definován."

Jenny Jones, jediná poslankyně v Horní sněmovně za britskou Stranu zelených, zjistila, že policie zaznamenávala její politickou činnost po dobu 11 let. Nemá záznam v trestním rejstříku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7241

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2015