Rozhovory o řecké dluhové krizi opět skončily ve slepé uličce

25. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Rozhovory v Bruselu mezi Aténami a jejich věřiteli se zase rozložily

Ve středu večer se vyjednavači znovu rozešli v neshodách. Věřitelé varovali Řecko, že musí přijmout politiku drastičtějších škrtů, má-li se země vyhnout bankrotu.

Ve čtvrtek se sejdou ministři financí eurozóny ve snaze dosáhnout dohody, vzhledem k tomu, že Řecko musí do 30. června splatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliard euro. Navzdory šesti hodinám středečního vyjednávání mezi Tsiprasem a šéfy MMF, Evropské ústřední banky a Evropské komise nedošlo k dohodě. Tsipras s nimi měl dále jednat ve středu večer.

Tsipras se ve středu na jednání s věřiteli stal od nich terčem ostré kritiky, přestože v pondělí věřitelé jeho nový plán pro Řecko víceméně přivítali. Ve středu však už po něm chtěli tvrdší škrty.

Tspiras hovořil zatrpkle a zraněně po setkání s věřiteli, v jejichž čele stála Christine Lagardeová z Mezinárodního měnového fondu. Věřitelé poukázali na to, co považují za celou řadu problémů v jedenáctistránkovém strategickém dokumentu, který Tsipras předložil. Revidovaná zpráva s červenými opravami od věřitelů byla brzo prozrazena médiím.

"K opakovanému odmítání ekvivalentních opatření určitými institucemi dosud nedocházelo, ani v (krizí postižených) zemích jako je Irsko či Portugalsko," řekl Tsipras. "Tento podivný postoj se zdá naznačovat, že buď věřitelé nechtějí dosáhnout dohody, anebo že podporují jakési soukromé zájmy kohosi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5511

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015