Kauza Vanunu: Izraelský aktivista žádá o možnost přistěhovat se k norské manželce

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Mordechaj Vanunu, izraelský whistleblower, který ani více než deset let po propuštění z osmnáctiletého vězení nesmí opustit zemi, v pátek oznámil, že má v úmyslu přistěhovat se k manželce do Norska. Pár byl oddán v nepřítomnosti ženicha v květnu letošního roku.

"Oženil jsem se před třemi měsíci s ženou, která žije v Norsku," řekl Vanunu soukromé izraelské televizi Channel 2 v prvním rozhovoru, který kdy poskytl izraelským médiím vysílajícím v hebrejštině.

"Vydělává, pracuje, nemůže žít zde," řekl Vanunu. "Chtěl bych začít žít svůj život."

Bývalý jaderný vědec byl zatčen v roce 1986 zatčen agenty Mosadu za vyzrazení interních informací o izraelském jaderném programu v Dimoně britskému listu Sunday Times.

Více než deset let z osmnáctiletého trestu strávil na samotce. Propuštěn byl v roce 2004, ale v roce 2010 byl opět na 11 týdnů vězněn za porušení režimu, když se setkal s cizincem. O rok později mu Nejvyšší soud zakázal emigraci na základě tvrzení, že stále představuje hrozbu pro národní bezpečnost. Nesmí hovořit s novináři, ale opakovaně poskytl rozhovory zahraničním médiím, zatímco izraelská ignoroval. Nyní soukromá izraelská televize uvedla, že její vysílání schválil vojenský cenzor.

19. května 2015 se šedesátiletý Vanunu, který konvertoval ke křesťanství, oženil s norskou profesorkou evangelické theologie Kristin Joachimsenovou.

Izrael odmítá zveřejnit údaje o svém jaderném programu a kapacitách a odmítá také podepsat Smlouvu o nešíření jaderných zbraní či povolit inspekce v jaderném centru Dimona v Negevské poušti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5574

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015