Spojené státy přijmou nejméně 5 000 syrských uprchlíků

10. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Obama navrhne zvýšit limit uprchlíků, kteří mají být přijati do USA, v reakci na syrskou uprchlickou krizi o 5 000. Vyplývá to z návrhu, odeslaného kongresovým výborům ve středu. Avšak republikánský senátor z Iowy Chuck Grassley uvedl, že v tom počtu není vyšší množství uprchlíků, které může být vpuštěno do USA, pokud americký prezident vyhlásí mimořádnou krizovou situaci. Grassley jednal ve středu s činiteli ministerstva zahraničí, a konstatovala, že americká vláda "uvažuje o otevření dveří" tím, že by použila své krizové pravomoci.

Strop na přijímání uprchlíků je nyní 70 000 a nejvíce jich přichází z Barmy, z Iráku a ze Somálska.

"Pan prezident dal najevo, že si přeje, aby Spojené státy, které vždy v humanitárních otázkách zaujímaly vůdčí místo, zejména ve věci uprchlíků, udělaly, co je v jejich silách," řekl ministr zahraničí John Kerry ve středu. "Rozhodli jsme se zvýšit počet uprchlíků, které přijímáme, a zkoumáme, kolik jich můžeme přijmout v reakci na krizi v Sýrii a v Evropě."

Humanitární organizace požadují, aby USA přijaly 65 000 syrských uprchlíků. Podporuje to nejméně 14 demokratických senátorů a bývalý guvernér z Marylandu Martin O'Malley, demokratický prezidentský kandidát. Úřad OSN pro uprchlíky doporučil Spojeným státům od roku 2013 přijmout 18 000 syrských uprchlíků, ale USA přijaly jen 1 500.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5680

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015