Maďarské způsoby jak udržovat pořádek

11. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

V klecích jak dobytek, natahují ruce pro jídlo, které jim hází maďarská policie. To je večeře pro uprchlíky a migranty v táboře v maďarském Roszke. Dospělí i děti trpí v tlačenici na jídlo. Jedné holčičce se podaří vyhnout se davu, zaťuká na policistu, který jí pak dá housku. Tyto záběry zveřejnil na svém kanálu na YouTube jeden rakouský politik. Tajně je natočila jeho manželka, Michaela Spritzendorfer-Ehrenhauser, charitativní pracovnice, která tam přivážela zásoby. Tyto znepokojující záběry výjimečně umožňují pohled do tohoto tábora. Novinářům je vstup zakázán.





Mezitím na hranici Maďarska a Srbska uviděli noví příchozí do Maďarska na hranici vězně. Asi 300 vězňů z věznice s vysokou bezpečnostní ostrahou pracuje na stavbě žiletkového plotu, který má hranici uzavřít. Od úterka ji bude hlídat i maďarská armáda.

Maďarský premiér konstatoval, že jeho země nikomu nic neodpustí a ten kdo překročí hranici do Maďarska, bude zatčen.

Viktor Orbán: "Hovoříme o lidech, kteří odmítají spolupracovat s maďarskými úřady. A ještě k tomu na ně útočí a hází na ně předměty. Vzhledem k tomu, že čelíme povstání ilegálních imigrantů, policie dělá vynikající práci. Bez použití síly."

Reportérka: Maďarsko je přesvědčeno, že ostatní evropské země při obraně hranic selhávají. Orbán navrhuje, aby evropská armáda pohraničníků byla vyslána do Řecka. Protože Řecko je neschopné.

Rekordní počet 432 000 migrantů letos překročil Středozemní moře. Je to už více než dvojnásobek loňského počtu. Tito Syřané, přijíždějící dnes na Lesbos, s ulehčením jásali. Na rozdíl od mnoha jiných, přežili. A pro některé to bylo příliš moc.

Muž: "Odjeli jsme kvůli útlaku. Ponižování. Protože jsme viděli na vlastní oči smrt."

Reportérka: "Jak tisíce lidí dál přijíždějí do EU, evropští politici se nedokážou dohodnout, jak si uprchlíky rozdělit. Maďarsko, Slovensko, Polsko a Česká republika odmítají povinné kvóty.

Vstřícný postoj Německa vůči uprchlíkům frustruje jiné země. Teď to ale začíná vadit i Němcům. Jen o tomto víkendu se čeká příjezd až 40 000 lidí. Z dnešního průzkumu veřejného mínění vyplývá, že dvě třetiny Němců zastávají názor, že vláda jedná špatně.

Avšak pokusy uprchlíky integrovat už začaly. Tyto děti se na vítací hodině naučily svá první německá slova.

Zpět na maďarské hranici k takovým optimistickým scénám nedocházelo. Jak maďarské úřady odvážely uprchlíky do táborů, rodiny byly brutálně rozdělovány. Jedna maminka pláče, prosí, křičí, protože její dcera zůstala venku. Nakonec jí dítě prostrčí oknem autobusu. Avšak manžel zůstal mimo.

Toto je maďarský způsob jak udržovat pořádek.

0
Vytisknout
6886

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015