Šokující střet zájmů v českém parlamentě

21. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

článek "Šokující střet zájmů v českém parlamentě" reaguje dle mého názoru na hoax, resp. šikovnou PR od TOP 09, upozorňuje Michal Škop.

Smlouvy '"veřejnost" (obce, městské podniky, apod.) - Agrofert' se zveřejňovat budou stejně jako u jakékoliv jiné firmy (např. 'obec XY - Metrostav', 'obec XY - živnostník XY', 'obec XY - ČEZ')

Neprošel návrh, který ukládal firmám s velkými dotacemi (přes 20 mil. ročně) zveřejňovat všechny smlouvy, takže např. smlouvy 'Agrofert <-> Metrostav' (obě firmy jsou velkými příjemci dotací, Agrofert dokonce v ČR největší) se nebudou muset zveřejňovat.

ČEZ si vyloboval výjimku, takže smlouvy typu 'ČEZ - Agrofert' nebo 'ČEZ - živnostník XY' se zveřejňovat nebudou muset (ale 'ČEZ - obec XY' ano).

Už jsem se chtěl radovat, že v Česku konečně budeme mít povinné zveřejňování smluv, ve kterých jde o veřejné peníze. Pak jsem se dozvěděl, že poslanci z této povinnosti vyjmuli ČEZ, což jsem považoval za prohru obhajoby veřejného zájmu proti vlivu této firmy na veřejné peníze a na politiku. Za naprosto šokující ale považuji zjištění, že osvobozen od zveřejňování smluv o veřejných penězích má být i Agrofert, podnikatelský gigant, který patří ministru financí Babišovi. Neměl by Agrofert jít příkladem?

Jak může politik Babiš zároveň postavit svůj politický úspěch na boji s korupcí a na prosazování transparentnosti, když pak jeho poslanci prosadí vyjmutí jeho více než dvou set firem, sdružených v Agrofertu, z povinnosti zveřejňovat smlouvy o veřejných penězích? V Česku je to zjevně možné. Přidá to Babišovi v průzkumech veřejného mínění? Pokud by společnost fungovala zdravě a spěla k západním standardům, měla by to být pro ANO smrtící rána. V opačném případě náležíme mentálně k ruské sféře vlivu a naše poměry budou postupem času bližší těm moldavským nebo kazašským nebo ruským než těm dánským nebo švýcarským nebo rakouským.

Na Facebooku Josefa Šlerky se mezitím objevila diskuse, nakolik je níže uvedená zpráva o tom, že na Agrofert se zmíněná povinnost nebude vztahovat, důvěryhodná. Bylo by výborné, kdyby se ukázalo, že to není pravda. Na čem se všichni shodují, je to, že ČEZ je ze zákona opravdu vyjmutý. Poodobná zpráva o Agrofertu se objevila také na stránkách České televize dne 18.9. (nikde naopak nelze najít oficiální vyjádření někoho kompetentního, že tomu tak není), cituji:

„Povinnost zveřejňování smluv nedopadne ani na korporace, které čerpají dotace z veřejných peněz nad 20 milionů korun za rok, což by se vztahovalo i na skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), ani na nestátní neziskové organizace s dotacemi nad dva miliony korun ročně.“

Agrofert v registru smluv nebude. Poslanci ANO mu prosadili výjimku ZDEZDE

0
Vytisknout
9027

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015