Prohlášení Synodu ČCE k současné situaci

Nebojte se a zmužile sobě počínejte!

23. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Jsme šokováni nedávnými teroristickými útoky a vyjadřujeme svou účast těm, kteří ztratili své blízké. Modlíme se za moudrost a odvahu pro ty, na jejichž bedrech leží odpovědnost za bezpečnost a vládu práva tváří v tvář těm, kdo se uchylují k zákeřným teroristickým zločinům.


Chápeme, že teroristické zločiny vyvolávají obavy a strach. Jsme však znepokojeni tím, jak jsou jejich pachatelé spojováni s uprchlíky v nouzi.

Víme, že vlna uprchlíků mířící v posledních měsících na území Evropské unie způsobuje neočekávané problémy a je tak zkouškou institucí a mechanismů spolupráce. Jsme však znepokojení tím, že rozdílné postoje k utečencům jsou politicky zneužívány k setbě nejistoty.

Odmítáme dělení společnosti na ty, kteří jsou dobrácky naivní, a ty, kteří mají oprávněné obavy. Uvědomujeme si, že proud tisíců uprchlíků v posledních měsících vyžaduje mimořádné nasazení od státních orgánů a klade nároky na celou společnost. Jsme vděčni za všechny, kdo se těchto lidí ujímají, kdo se dobrovolně zapojili do péče o uprchlíky a pomáhají potřebným nejen v ČR ale i v zahraničí.

Od státních institucí očekáváme, že budou při zajišťování pořádku a bezpečnosti i v krizových situacích dbát jejich lidské důstojnosti a základních práv.

Chceme jako křesťané ve svém okolí čelit atmosféře nenávisti a strachu z příchozích, povzbuzovat k sebevědomému občanství a zralému lidství, jehož součástí je milosrdenství, solidarita a vstřícnost k bližním. Chceme dosvědčovat, že úkol nasytit hladové, napojit žíznící, obléci potřebné, navštívit tísněné není jen naším posláním, ale také jako lidskost a soucit jedním ze základů evropské civilizace.

Může se to zdát úkol nad naše síly, ale máme naději, že se smíme spoléhat na Boží pomoc.

0
Vytisknout
8031

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2015