Diplomatičtí pozorovatelé: Rusko nebude reagovat vojensky

24. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Sestřelení ruské stihačky Tureckem bude podle Putinovy emocionální reakce mít vážné dopady, podle diplomatických pozorovatelů nikoliv však vojenské, píše deník Guardian. Zdá se, že Putin hovořil k domácí veřejnosti, když mluvil o tom, že ruské letadlo útočilo na ruské teroristy, "aby se ti lidé nevrátili". Putin se však nezmínil o žádných dalších vojenských krocích a jen uvedl, že jeho vláda bude incident "analyzovat", což mu otevírá dveře k pozdější deeskalaci.

"Hlavní Putinův cíl je zachovat si tvář doma," řekl Sam Greene, ředitel ústavu Russia Institute na Kings College v Londýně. "Očekávejte rétorický štěkot daleko silnější než konkrétní akce."

Turecko také reagovalo opatrně. Požádalo o schůzku velvyslanců NATO v Bruselu, nikoliv však, a to je významné, podle článku 4 aliance. Jednání podle článku 4 by totiž mohlo vést k společné vojenské reakci podle článku 5.

"Turecko a Rusko mají intenzivní vztahy založené na obchodě, ekonomice a turistice. Zadruhé došlo k shodě okolností, které vedou k spojenectví Ruska a Západu ohledně Sýrie: bombový atentát proti ruskému letadlu nad Sinají a pařížské útoky. Rusko má strategický zájem na využití této příležitosti," řekl Ian Kearns, ředitel organizace European Leadership Network.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7565

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015