NATO a OSN a žádají po sestřelení ruského vojenského letadla o klid a rozvahu

24. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko varovalo své občany, aby nejezdili na dovolenou do Turecka a ruské ministerstvo obrany přerušilo styky se svým tureckým protějškem. V úterý večer potvrdil ruský generální štáb, že jeden z pilotů sestřeleného letadla byl usmrcen a zahynul také voják při záchranné misi. Osud druhé pilota ruského bombardéru je nejasný.

V Ankaře pozval turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan své nejvyšší generály na mimořádné bezpečnostní zasedání, na němž se mělo rozhodnout o dalším kroku Turecka. Turecká vláda konstatovala, že jak se přibližovalo turecké hranici, ruské letadlo bylo desetkrát varováno, aby změnilo kurs, přesto však na několik vteřin vletělo do tureckého vzdušného prostoru. Ankara zdůraznila, že to bylo v posledních týdnech už několikáté narušení tureckého vzdušného prostoru ruskými letadly.

"Důvodem, proč se v minulosti ohledně Sýrie nestaly horší věci, je chladná rozvaha Turecka," uvedl Erdoğan. "Nikdo by neměl pochybovat, že jsme se opravdu snažili vyhnout se tomuto poslednímu incidentu. Ale všechni musejí respektovat právo Turecka bránit své hranice."

Americký prezident a NATO podpořily tureckou verzi událostí. Barack Obama zdůraznil, že Turecko má právo na obranu a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg konstatoval, že "zhodnocení incidentu od několika spojenců jsou v souladu" s tureckou verzí událostí.

Generální tajemník Pan Ki moon apeloval "na všechny relevantní strany, aby podnikly naléhavé kroky k deeskalaci napětí".

Turkmenští bojovníci v Sýrii tvrdili, že piloty zastřelili, když klesali k zemi s padáky. Turkmenští vzbouřenci, které podporuje Ankara, zveřejnili video, na němž je zřejmě mrtvý ruský pilot.

Vzbouřenci také zveřejnili video, na němž jedna jejich raketa ničí vrtulník na zemi, o němž tvrdí, že je to ruský vrtulník, který měl posádku ruského bombardéru zachránit, avšak to nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruský vojenský mluvčí později řekl, že jeden vrtulník musel učinit nouzové přistání poté, co byl zasažen střelbou ze země a že jeden voják na palubě byl usmrcen.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval ruské turisty, aby necestovali do Turecka, což bude znamenat pro Turecko podstatné finanční ztráty. Lavrov také zrušil plánovanou středeční cestu do Ankary.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5893

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015