Turecké stíhačky sestřelily ruský stíhací bombardér

24. 11. 2015

čas čtení 2 minuty



Turecký list Hurriet informoval o tom, že turecké letouny dnes v blízkosti hranice se Sýrií sestřelily letoun, který narušil turecký vzdušný prostor. Zdroje v úřadě tureckého prezidenta potvrdily, že turecké letouny sestřelily ruský stroj Su-24. Deník Zaman s odvoláním na ministerstvo obrany zveřejnil záznam letových tras (viz výše.)

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že se jednalo o ruský stíhací bombardér Su-24 na letové hladině 6 000 m. Podle Moskvy byl letoun sestřelen palbou ze země, piloti se katapultovali a jejich další osud je zjišťován. Kreml popírá narušení tureckého vzdušného prostoru. Komunistická strana Ruské federace vyzvala k přerušení leteckého spojení s s Tureckem ZDE. Ve vysílání televize Life News považované za médium přímo řízené službou FSB bylo vzneseno obvinění, že letoun sestřelila raketa ukrajinského původu ZDE.

Rozbíhají se diplomatické incidenty, které signalizují zhoršování vztahů mezi Tureckem a Ruskem. Turecko si předvolalo ruského chargé d´affaires v Ankaře, v Moskvě byl předvolán turecký vojenský přidělenec ZDE.

Podle organizace Syrian Observatory for Human Rights jsou oba členové osádky ruského letounu mrtvi a povstalci navíc zasáhli protitankovou střelou jeden z pátracích vrtulníků. Tomu se ale podařilo přistát na území kontrolovaném vládními jednotkami ZDE.

Turecko tvrdí, že letoun byl sestřelen poté, co selhala všechna varování v rámci předpisů platných v jeho vojenském letectvu. To upřesnilo, že letoun byl varován desetkrát během pěti minut, ale nereagoval. První zprávy tvrdí, že v době sestřelení nebylo známo, komu letoun patří.

Letoun se podle turkmenských zdrojů zřítil mezi stany u vesnice Jamadí nedaleko města Bajirbucak, kde se nyní zdržují Turkmeni. Oba členové osádky přistáli. Jeden z nich byl zajat, po druhém se pátrá, uvedla turecká CNN.

Turecký premiér Davutoglu jednal s náčelníkem generálního štábu a ministrem zahraničí. Turecko provede konzultace s NATO a OSN týkající se událostí na hranici se Sýrií.

Podle dalších zpráv jeden člen osádky letounu zahynul, druhý je zajat turkmenskými jednotkami. Velitel 10. povstalecké brigády Ibrahím al-Šangrí měl údajně prohlásit, že jednoho z ruských letců zabili jeho muži na padáku střelbou z kulometu ZDE. (Pokud to opravdu udělali, porušili Ženevské úmluvy - KD.) Podle videozáznamu z místa nehody byl mrtvý pilot mediálními aktivisty identifikován, má jít údajně o Sergeje Alexejeviče Rumjanceva z Čeljabinska. V oblasti pátraly ruské vrtulníky, informovala Doğan News Agency.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9226

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015