Janis Varoufakis: Uzavření evropských hranic uprchlíkům jen povzbudí terorismus

24. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

"Na naše ostrovy v Egejském moři přicházejí každý den dva tisíce, tři tisíce, pět tisíc, deset tisíc lidí. A to do země, mimochodem, která trpí obrovskou hospodářskou krizí, kde rodiny, zejména na těch ostrovech, shledávají velmi obtížným sehnat pro děti něco k večeři. A ti lidé, drtivou většinou, jsem hrdý, že to mohu říct, těm ubohým uprchlíkům otevřeli své dveře. A jednoduše mě napadá tohle: Jestliže vám někdo zaklepe na dveře ve tři hodiny ráno, je mokrý, teče mu krev, stříleli na něho, a má strach, co uděláte? Myslím, že je jediná odpověď: Otevřete mu dveře, dáte mu útočiště, bez ohledu na to, co vás to bude stát a zda vám to přinese prospěch, a bez ohledu na to, že by vám mohl něco udělat."

Evropa nesmí uzavřít své hranice uprchlíkům po pařížských útocích, varoval v australské televizi ABC bývalý řecký ministr financí Janis Varoufakis. Zvýšení nesnášenlivosti vůči muslimům by jen povzbudilo další násilí.

Varoufakis uvedl, že je hrdý na pohostinnost řeckých občanů vůči statisícům uprchlíků. Řekové se k nim chovají slušně, ač jsou sami nyní chudí a sotva mají dost sami co jíst.

"Na naše ostrovy v Egejském moři přicházejí každý den dva tisíce, tři tisíce, pět tisíc, deset tisíc lidí. A to do země, mimochodem, která trpí obrovskou hospodářskou krizí, kde rodiny, zejména na těch ostrovech, shledávají velmi obtížným sehnat pro děti něco k večeři."

"A ti lidé, drtivou většinou, jsem hrdý, že to mohu říct, těm ubohým uprchlíkům otevřeli své dveře. A jednoduše mě napadá tohle: Jestliže vám někdo zaklepe na dveře ve tři hodiny ráno, je mokrý, teče mu krev, stříleli na něho, a má strach, co uděláte? Myslím, že je jediná odpověď: Otevřete mu dveře, dáte mu útočiště, bez ohledu na to, co vás to bude stát a zda vám to přinese prospěch, a bez ohledu na to, že by vám mohl něco udělat."

"Není pochyb, že když vznikne obrovská vlna uprchlíků, tak mezi ně mohou infiltrovat jeden dva vzbouřenci, ale to na věci nic nemění. Jak teroristické útopky, tak vlna uprchlíků jsou příznaky téhož problému. Ale jeden nezpůsobuje ten druhý."

"Drtivá většina těch lidí, kteří explodovali ty bomby a vyhodili se do povětří a stříleli lidi ze samopalů, to byli lidé, kteří se narodili ve Francii a v Belgii. Pomyslete na bombové atentáty v Londýně. Británie nemá volný pohyb přes hranice, není součástí schengenské dohody. A přesto tam došlo k teroristickým atentátům. Takže představa, žee problém terorismu vyřešíme postavením plotů a střílením lidí, kteří přes ně polezou - z toho budou mít prospěch jen pašeráci, protože cena půjde nahoru - a ISIS.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6660

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015