Švédsko bylo nuceno zrušit svou politiku otevřených dveří vůči uprchlíkům

25. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Švédsko potřebuje "úlevu" od desetitisíců uprchlíků, přicházejících do jejich země, uvedla švédská vláda a oznámila zavedení zrušení politiky otevřených dveří vůči lidem prchajícím před válkou a pronásledováním.

Velkomyslný švédský azylový systém bude omezen pouze na "minimum EU", uvedl v úterý švédský premiér Stefan Löfven. Většina uprchlíků bude od dubna dostávat jen dočasná povolení k pobytu.

Ve všech druzích dopravy budou zavedeny kontroly a právo přivézt si rodiny do Švédska bude vážně omezeno.

"Dočasně pozměňujeme švédské zákony, aby více lidí hledalo azyl v jiných zemích. Potřebujeme oddech, řekl Stefan Löfven a kritizoval EU, že nerozděluje uprchlíky rovnoměrněji po všech zemích bloku."

"Je pro mě bolestné, že Švédsko už není schopno přijímat takto vysoké počty uprchlíků. Už to prostě dál nezvládáme."

Švédsko má něco pod 10 milionů obyvatel a odhaduje se, že do země přijde letos celkem 190 000 uprchlíků.

Změny, oznámené v úterý, jsou zvlášť těžké pro koaličního partnera vládnoucích sociálních demokratů, Stranu zelených, která se ve Švědsku staví nejpřátelštěji k uprchlíkům.

Činitel OSN ve Stockholmu poznamenal: "Poslední bašta humanitárního postoje padla."

Nový švédský azylový režim bude platit tři roky. Všichni přicházející uprchlíci dostanou jen dočasné povolení k pobytu, s výjimkou těch uprchlíků, které do Švédska rozdělí Evropská unie a s výjimkou rodin a dětí bez doprovodu dospělých, kteří už přijeli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8192

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2015