17. listopad byl úředně zabaven

Rozeštvat, rozdělit, zbavit smyslu

23. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Kdyby král francouzské restaurace Ludvík XVIII. hypoteticky ctil výročí útoku na Bastillu, muselo by to vypadat podobně, jako když Miloš Zeman na Albertově slavil 17. listopad. Nejprve by rozdal vyznamenání osobám spojeným se starým režimem, jako dlouholetý ředitel minkovického lágru Preciosy či normalizační ministr. Při samotných oslavách by pak vystoupil obklopen postavami co nejdůkladněji popírajícími hodnoty, za něž se kdysi bojovalo. Restaurativní (nebo restaurační?) prezident Zeman tohle opravdu udělal. Občany ještě více rozeštval, lid rozdělil, oslavy nastolení demokracie zbavil smyslu. Zakladatelský mýtus polistopadového státu leží znehodnocen a zničen. Nemůže již plnit původní funkci.


V neděli se na Albertově sešli Zemanovi oponenti na náhradní oslavě. Již to, že se oslavy výročí v čase rozdělily, ale signalizuje ztrátu základní funkce. 17. listopad měl coby státní svátek spojovat všechny s výjimkou příslušníků bývalé komunistické nomenklatury, kteří byli v roce 1989 jedinými poraženými. To už neplatí. I svátek se stal záminkou ke stavění plotů napříč společností.

Na jedné straně stojí pořadatelé Zemanových oslav - spolek Skuteční přátelé Ruska, dále xenofobní a rasistický Blok proti islámu nebo soukromá prezidentova stranička SPO (z). V publiku se pak vyskytovali také neonacisté z organizace Národní odpor nebo příslušníci proruské bojůvky Českoslovenští vojáci v záloze, jejíž představitelé otevřeně vyhrožují ozbrojeným útokem na vládu a parlament.

Na včerejší protioslavě vystoupili především zástupci studentů a vysokých škol - ale objevily se tu také známé tváře pravicových politiků, z těch nejkontroverznějších Miroslav Kalousek.

Potíž je v tom, že ani "protioslava" už si nemůže nárokovat původní sjednocující funkci, ačkoliv mnozí účastníci budou zapáleně trvat na opaku. Pár dní po extrémistech se sešla jiná frakce, zajisté slušnější a mnohem méně vychýlená od politického středu, nicméně opět jen frakce.

Letos 17. listopadu jsem poprvé za 26 let dostal otázku, v níž se vyskytoval výraz "občanská válka". Směřovala k pravděpodobným záměrům Miloše Zemana. Nedokázal jsem odpovědět. A nedokázal jsem ovšem ani takovou možnost vyloučit.

Každopádně pokud prezident věří vlastní propagandě, že jej podporuje 95 % občanů, může se skutečně zabývat myšlenkou, že "zbytek" stačí ignorovat a mocensky jej smete, jak bylo na místě oslav naznačeno počínáním policie. Potíž je v tom, že reálná čísla vypadají poněkud jinak. Minimálně čtvrtina občanů je nyní proti Zemanovi, o něco více jich ho podporuje, další váhají ZDE. Kritiky jsou zejména lidé z měst s vyšším vzděláním, kteří mají větší schopnost komunikovat a organizovat se. Tyhle lidi Zeman rozhodně nesmete. Ne bez šibenic a křišťálových nocí. Možná, že se prezidentův poradce plukovník Zbytek, který v listopadu 1989 nemohl na Prahu poslat tankovou divizi, těší na repete. Jinak to ale nedává smysl.

Zemanismus jako případ restaurativní ideologie se vším všudy, s "konstruktivním zapomenutím", uzavíráním kulturních, historických i geografických obzorů, s odvržením politické imaginace ve prospěch nejcyničtějšího přízemního "realismu"; je přesným opakem nadějí, jež si na něj mnozí z politické levice ještě nedávno promítali. A ostentativní soužití s nejhoršími odrůdami pravicového extrémismu tyto atributy zdůraznilo způsobem, který je učinil opravdu nepřehlédnutelnými. Zeman stáčí Českou republiku na východ a odděluje ji od liberálních hodnot, které tvořily jádro jakéhosi "politického kréda" polistopadové doby. Svoboda se má stát svobodou být hrdý na své dvě půlky, svobodou nenávidět, šikanovat a lynčovat.

Oponenti nevystačí se vzýváním Václava Havla a tradice Sametové revoluce, jež jim byla nejokatějším způsobem úředně zabavena. Budou muset základní pozici vybudovat znova, přeformulovat východiska a najít nové symboly revolty, které jako občanská koalice postaví proti nastupující restauraci.

Alternativní oslavy starých svátků jim v tom sotva mohou zásadněji pomoci.

0
Vytisknout
11784

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2015