Rusko dostalo výstrahu, aby přestalo s bombardováním Turkmenů

24. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Když ruské letouny před několika dny začaly v syrsko-tureckém pohraničí bombardovat několik turkmenských vesnic, Ankara povolala ruského velvyslance a důrazně protestovala. Turecko totiž Turkmeny považuje za „své“ a jejich ohrožení ruskými nálety za nepřijatelné. Nálety ovšem pokračují a podle některých zpráv začaly předvčerejškem hranici se Sýrií přecházet řádově stovky tureckých ozbrojenců připravených bojovat za Turkmeny.


Moskva se evidentně domnívala, že Turecko je bezmocné a své výstrahy nemyslí vážně. Dnes při incidentu, který, než bude vyšetřen, jistě vyvolá smršť protichůdných interpretací ohledně toho, jak k němu přesně došlo a proč, byl sestřelen ruský stíhací bombardér Su-24. Ruská verze, podle níž byl letoun na hladině 6 000 m sestřelen "ze země", je však již nyní nevěrohodná. Bylo by reálné, že na syrské straně hranice někdo použil přenosný protiletadlový raketový systém. Avšak ruská letadla se pohybují ve středních výškách, mimo dosah takové zbraně.

Spojené státy coby hlavní spojenec Turecka už nemají respekt Kremlu, poté co prezident Obama několikrát oznámil existenci všelijakých hraničních čar, po jejichž překročení nenásledovalo nic, než další řeči.

Výsledkem je, že každá země, která má s Ruskem problémy, musí teď sama pracovat na tom, aby si v Moskvě zjednala respekt. Turecko pochopilo, jakým signálům Moskva rozumí – moralizující kázání to není - a zařídilo se podle toho. Narušování jeho vzdušného prostoru se neodehrálo poprvé a verbálních varování bylo již vyřčeno mnoho.

Vedlejším produktem stažení se USA ze světové scény je kromě jiného výrazná eskalace konfliktu na Blízkém východě a samostatná aktivita mnoha hráčů. Dá se očekávat, že Kreml bude na sestřelení svého letounu reagovat nějakou formou odvety, protože Putin si nemůže doma dovolit jakoukoliv porážku.

0
Vytisknout
10982

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015