Rakousko vrací stovky uprchlíků do Slovinska, "lhali" o státní příslušnosti

30. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Přes 400 uprchlíků, kteří se pokoušeli překročit hranici ze Slovinska do Rakouska, bylo vráceno rakouskou policií. Migranti údajně lhali o své státní příslušnosti, aby byli vpuštěni.


Rakouská a slovinská média hlásí, že policie v Korutanech vystupňovala během minulého víkendu jazykové testy, jimiž zjišťuje, odkud migranti pocházejí.

Místní policie tvrdí, že migranti jsou vraceni od soboty, protože nesprávně tvrdili, že přicházejí ze Sýrie nebo Afghánistánu, aby mohli překročit hranici.

Mluvčí korutanské policie Rainer Dionisio řekl televizi ORF, že "většina z nich tvrdí, že jsou ze Sýrie, ale krátký rozhovor bylo vše, co jsme potřebovali, abychom zjistili, že nejsou z oblasti, k níž se hlásí".

"Jazyk, dialekt, prostě neodpovídá a nedokázali poskytnout žádné detaily ohledně údajné domoviny. Takže jejich identita je nejasná. Nemůžeme je prostě nechat projít," řekl mluvčí.

"Musíme je odeslat zpátky do Slovinska, kde budou provedeny další kontroly," dodal.

Podle slovinské zpravodajské agentury STA rakouské pohraniční kontroly od soboty vrátily 413 uprchlíků. Ale náměstek ministra vnitra Bostjan Sefić v úterý prohlásil, že od té doby zhruba polovina z nich byla vpuštěna do Rakouska, tvrdí agentura APA.

Rakousko vystupňovalo bezpečnostní opatření poté, co policie obdržela zpravodajské varování před možnými útoky v Evropě v období mezi Vánoci a Novým rokem.

Minulý týden oznámila Mezinárodní organizace pro migraci, že v letošním roce přišel do Evropy více než milión uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6796

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015