Nigérie v boji s Boko Haram nevyhrává

28. 12. 2015

čas čtení 3 minuty


Nový nigerijský prezident Muhammadu Buhari slíbil potlačit extrémisty z organizace Boko Haram do konce prosince. Nevypadá to, že by se mu závazek podařilo splnit.


V roce 1984 islamisté převzali kontrolu na slumem v Yole, městě na severovýchodě Nigérie. Bývalý generál Buhari se právě po vojenském převratu stal hlavou státu. Osobně odletěl do Yoly dohlédnout na nasazení armády. Slum byl rychle obklíčen a podle přeživších vojáci bojovali o území od domu k domu. Počátkem března byla islámská sekta Maitatsine poražena. O třicet let později nastala šance na zopakování. Buhari je opět hlavou státu. Ale tentokrát nejde o výsledek převratu, zvítězil v březnu v demokratických volbách. Pouhých několik měsíců po inauguraci na něj řada Nigerijců stále hledí jako na spasitele. "Je naším národním mesiášem," prohlásil obchodník v severonigerijském městě Kaduna. "Má plán a uspěje."

Když se v květnu ujal úřadu, Buhari slíbil, že porazí skupinu Boko Haram, která terorizuje části Nigérie déle než šest let, do konce roku. "Byl to prezidentův omyl," tvrdí politolog Jibo Ibrahim z Nigerijského centra pro demokracii a rozvoj. "Je to masivní problém, se kterým se potýkáme, a Buhari si nijak neprospěl, když stanovil takovou jasnou lhůtu."

Když to Buhari udělal, možná nevěděl, jak silní teroristé jsou. Povstalci v 80. letech byli vyzbrojeni hlavně mačetami, noži a šípy, ale Boko Haram má moderní zbraně a armádu sebevražedných bombových atentátníků. Zpravodajské zdroje tvrdí, že čítá několik stovek bojovníků.

Největším Buhariho aktivem je důvěra ozbrojených sil. Za jeho předchůdce Goodlucka Jonathana kritické složky nigerijské armády vypadaly jako oddíly tvořené nemotivovanými vojáky a zkorumpovanými veliteli. Bývalý Jonathanův bezpečnostní poradce Sambo Dasuki je vyšetřován kvůli obvinění, že ukradl stovky milionů eur vyčleněných na boj s Boko Haram. (Ačkoliv není vyloučeno, že Dasuki kradl, jeho proces je opravdu absurdně zpolitizován a jako údajné vysvětlení neúspěšného boje s islamisty je sám o sobě nepřesvědčivý - KD.)

Za Buhariho armáda zřejmě obnovila disciplínu, znovu obsadila části ztraceného území. Ale pouhé dva týdny před vypršením lhůty mnoho oblastí dosud kontrolují islamisté. Koncem listopadu došlo k útoku na vojenskou základnu ve městě Gulak na severu země. Místy nemohou novináři vyvíjet normální činnost, protože je příliš nebezpečno.

A ačkoliv armáda úspěšně obsadila část území, není radno zapomínat, že jde o povstání trvající šest let. Nejúčinnější taktikou teroristů jsou noční útoky a sebevražedné bombové útoky ve stylu "udeř a uteč".

Buhari už nyní musí chápat, že se Boko Haram nezbaví tak snadno, jako nepokojů ve slumu v roce 1984.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015