"Mladým zdravým mužům" v Německu chybí učitelé základních škol

Zjistit, že hlava státu opakovaně lže, zabere jen pár minut. Ale to už není důležité

28. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V České republice působilo ve školním roce 2013 - 2014 celkem 58 269 učitelek a učitelů základních škol ZDE (pdf). V Německu kvůli příchodu uprchlíků jen v letošním roce přijali 8 500 nových učitelů a odbory jsou přesvědčeny, že by jich mělo být přijato až 20 000, tedy třetina celého učitelského stavu v ČR ZDE. Do Německa přišlo letos 325 000 uprchlických dětí školního věku, což např. odpovídá celkovému počtu žáků druhého stupně ZŠ v České republice ve školním roce 2010 - 2011 ZDE.


Zjistit si příslušné údaje zabere opravdu pár minut - a vyžaduje jen rudimentární znalosti matematiky spočítat si, kolik procent z milionu německých žadatelů o azyl tvoří 325 000 dětí. Není zdaleka nutné provádět podrobné rešerše zdrojů ZDE, stačí mnohem méně.

Velmi snadno si i člověk se základním vzděláním může zjistit, že tvrzení jako "velká většina migrantů jsou mladí a zdraví muži" je naprosto neudržitelné. Přesto právě tohle slýcháme od hlavy státu, opakovaně, ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích, ale i při výjezdech do regionů.

Problémem ale není nedostatečná kognitivní kapacita českých občanů, kteří by snad svými hloupými mozky nedokázali přijít na to, že jsou soustavně obelháváni. Problémem je, že se s nástupem Miloše Zemana do funkce prezidenta lež stala politickou normou a na faktech přestalo záležet. Zeman lže bezstarostně od začátku prezidentské volební kampaně, ale stále dokola mu to prochází, někteří ho přitom omlouvají, a on v tom tedy bez rozpaků pokračuje. Příhodný čas bránit mu v takové praxi nastal, když tento člověk kandidoval do funkce vykonávané pod tradičním heslem "Pravda vítězí". Když ale sedí na Hradě a těší se pseudofeudálním výsadám nominálně nejvyššího ústavního úřadu, je kritika jeho lhaní házením hrachu na stěnu. Sleduje se přece, kdo mluví, ne to, co říká.

Také jiní politici neříkají vždy voličům pravdu. Za normálních okolností se však zpravidla snaží lži vyhýbat, a když už se k ní uchýlí, snaží se ji použít tak, aby nebyli snadno usvědčeni. Miloši Zemanovi je to ale vše jedno, usvědčení se vůbec nebojí. A právem.

Kdyby prezident na Nový rok vystoupil v České televizi s prohlášením, že Země je hranatá a uvnitř se skrývají ilumináti řídící uprchlickou krizi, vsadil bych se, že do hodiny by ho hned několik skalních začalo opět veřejně obhajovat. Protože ve veřejné debatě v ČR především díky této osobě už vůbec nejde o pravdu. Změnila se politická kultura. Jde o to být v souladu s Vůdcem.

Hesla "Čechy Čechům" a nošení šibenic pro "sluníčkáře" k takovému politickému vývoji samozřejmě logicky patří.

0
Vytisknout
10519

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015