Utrecht bude vyplácet svým občanům základní nepodmíněný příjem

28. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Jako první to navrhl Thomas Paine ve své brožuře Agrarian Justice (Agrární spravedlnost) z roku 1797, systém, kdy by každý dostával od státu "základní příjem" a mohl by si s tím dělat, co chce.

Nyní to plánuje zavést holandské město Utrecht, avšak neříká tomu "základní příjem".

Město dovolí skupinám příjemců sociálních dávek, aby jim byl vyplácen plat 900 euro měsíčně, a aby si ponechali i veškerý další příjem, který si nadto vydělají. Budou mít záruku, že každý měsíc budou dostávat 900 euro a možnost se rozhodnout, zda chtějí vydělávat víc tím, že si najdou práci. Výsledek experimentuy bude pak analyzovat slavný ekonom Loek Groot, profesor na universitě v Utrechtu.

Motivací je, aby příjemci sociálních dávek se mohli vyhnout pasti chudoby - což se dosud dělo, když začali vydělávat a přišli tím o sociální dávky. Projekt má také lidem dát čas, aby si našli řádné zaměstnání, které jim dlouhodobě vyhovuje, a vyhnuli se zaměstnanecké fluktuaci, když jsou v důsledku chudoby nuceni přijmout okamžitě jakékoliv místo.

Logika základního příjmu však podle lidí na levici povede k tomu, aby se stal základní příjem univerzálním právem. Levicoví činitelé komunálního úřadu v Utrechtu chtějí svým projektem dokázat, že poskytnou-li lidem základní příjem, nebude to znamenat, že lidi se nebudou snažit pracovat a budou se jen dívat na televizi.

V Británii stejný projekt podporuje Strana zelených.

Obdobný projekt se nyní zavádí ve Finsku. Zastánci základního příjmu poukazují na to, že státy vydávají obrovské a zbytečné částky na byrokracii, která kontroluje, zda mají nezaměstnaní na sociální dávky právo. To je podle nich zbytečné plýtvání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9082

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015