V důsledku globálního oteplování trpí severní Anglie zoufalými záplavami

28. 12. 2015

čas čtení 1 minuta




Bezprecedentní záplavy postihly v posledních dnech historické středověké město York, města Leeds a Manchester a nesčetné vesnice a městečka v severní Anglii a očekává se, že záplavy budou pokračovat od středy, kdy má na Británi spadnout další obrovské množství srážek. Vláda je obviňována, že nezajistila před záplavami dostatečnou ochranu a namísto toho v rozpočtu protipovodňových opatření prováděla škrty.

Hlavním důvodem pro obrovské záplavy, jak argumentuje ekologický aktivista George Monbiot, je však zřejmě šílená vládní politika a politika Evropské unie. V analýze, publikované před Vánoci, kdy byly podobnými bezpredecentními záplavami postižena hornatá, malebná turistická oblast Lake District, poukázal Monbiot na to, že pokud jsou kopce porostlé stromy, země má 67krát větší kapacitu absorbovat vodu, než když jsou kopce holé. Bohužel, politikou britské vlády i Evropské unie je dotovat farmáře, aby horské kopce zůstávaly holé a používaly se jako pastviny pro ovce.

Stejně šílenou strategií je podle Monbiota vládní politika prohlubování koryt řek. V důsledku toho přicházejí záplavy z kopců do měst co nejrychleji. Správným řešením by bylo nechat řeky fungovat ve svých přirozených meandrech a zátokách, což zadržuje vodu povodní a uvolňuje ji do údolí jen postupně.

Bez diskuse také zůstává přirozeně nutnost nestavět příbytky v záplavových oblastech.

Je zjevné, že v důsledku drasticky se měnícího klimatu bude nutné radikálně změnit vládní strategii pro záplavové oblasti v evropských zemích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5809

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015