Zeman není levicový politik

Blbá nálada neskončí jen proto, že k jejímu ukončení prezident zavelel

28. 12. 2015 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Například mně ji poté, co ve vánočním projevu pronesl slova:

"Podporuji růst minimální mzdy, ale nepodporuji růst sociálních dávek, protože se domnívám, že právě nůžky rozevírající se mezi minimální mzdou a sociálními dávkami mají lidi nutit k užitečné a v budoucnosti i dobře placené práci. Kromě toho některé sociální dávky jsou naprosto nesmyslné. Například státní příspěvek na bydlení jenom vytvořil ubytovny a obchod s chudobou"

ještě více zkazil. Proč?

Jako prognostik by měl Zeman vědět, že tržní hospodářství nikdy nemělo plnou zaměstnanost, a proto jeho sociální inženýrství v podobě návrhu na ne-růst sociálních dávek považuji za populistické poštvávání lidí proti lidem, kteří jsou na samém dně společnosti.

A to i přesto, že jsem si vědom, že se najdou lidé, kteří programově o pravidelnou práci nestojí. Jsou totiž společensky méně nebezpeční než lidé ve fraku, kteří programově stojí o okrádání státu.

Něco mi říká, že se s takovými lidmi (netvrdím, že záměrně) pan prezident setkává mnohem častěji, než s těmi, které navrhuje "hladem" převychovat.

Podle mne musí Zeman vědět, že i kdyby se mávnutím kouzelného proutku ze všech nezaměstnaných stali odborníci ochotní měnit místo pracovního výkonu bez ohledu na kvalitu svého osobního a sociálního života, tedy i kdyby se z nich stali lidé po kterých neviditelná ruka trhu v zájmu maštění vyvolených kapes tak úpěnlivě volá, tak by řady nezaměstnaných klesly jen kosmeticky a růst mezd by se nepochybně nekonal, neboť by zaměstnavatelé měli v rukou sociální bič ( myslí si snad lékaři a zdravotní sestry, že by se jim zvyšovala mzda, kdyby jich byl nadbytek?) v podobě vyšší poptávky po odborné práci, než mají dnes.

Stejně tak musí prezident vědět, že na ubytovacím obchodu s chudou nevydělávají chudí, ale ti, kterým zákonodárci špatně zformulovaným zákonem (schválili to zadarmo?) usnadnili cestu k laciným ziskům. Zákon bylo lze zformulovat například tak, aby dotoval soukromé poskytovatele ubytování pouze v tom případě, že poskytované ubytování je skutečně kvalitní.

Nic se v tomto směru nezmění, i kdyby se prezident stavěl na hlavu. Stát nemá vlastní ubytovací kapacity a žádný politik si nedovolí snížením zisku ubytovatelům (mohou lidi z ubytoven vyhodit) zvýšit řady bezdomovců.

Já si to na rozdíl od prezidenta uvědomuji a proto mám k blbé náladě, bohužel i i díky jeho společnost rozdělujícím populistickým projevům, důvod.

0
Vytisknout
6749

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015