Bývalý britský ministr zahraničí varuje:

Odmítání uprchlíků bude mít vážný celosvětový dopad

25. 12. 2015

čas čtení 4 minuty
Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband naléhavě apeloval na americkou a britskou vládu, aby po útocích v Paříži a v Kalifornii neuzavíraly své dveře uprchlíkům ze Sýrie. Varoval, že by to mělo vážné dopady po celé Evropě i na Blízkém východě.

Miliband, který je nyní ředitelem organizace International Rescue Committee v New Yorku, konstatoval, že stále nepřátelštější tón debaty o syrském exodu v USA a v Británii vážně ohrožuje globální vládu. Organizaci International Rescue Committee založil r. 1933 Albert Einstein. Každoročně přiváží do USA asi 10 000 uprchlíků. Miliband apeloval na Spojené státy, aby dál plnily svou roli jako hlavní země, která přijímá uprchlíky, a obvinil britskou vládu, že přispěla k řešení uprchlické krize "naprosto minimálním způsobem". David Miliband i jeho bratr Ed Miliband, do nedávna šéf britské Labouristické strany, pocházejí z rodiny polských židovských uprchlíků.

"Pokud se Amerika uzavře, zejména vůči muslimům, to vyšle obrovský signál muslimskému světu a také Evropě. Dopady budou všude. Pokud se Západ izoluje od světa, bude to mít velmi vážné následky."

"Pokud začnou Spojené státy uvažovat o tom, že něčí původ je důležitější, než co je to za člověka, to bude velmi významná změna."

Miliband, který byl britským ministrem zahraničí v letech 2007-2010, charakterizoval nedávné výlevy amerických republikánských prezidentských kandidátů jako "vyvolávání extremismu". Dodal, že požadavek Donalda Trumpa, aby byly americké hranice uzavřeny všem zahraničním muslimům, a výrok Chrise Christieho, že by odmítl přijmout syrské sirotky mladší pěti let, jako "opravdu šokující".

"Zavládlo množství strachu - strachu z jinakosti a strachu z neznámého. Ale pravdou je, že poskytování útočiště uprchlíkům a bezpečnost Ameriky jdou ruku v ruce - je to velmi úspěšný americký příběh."

Miliband dodal, že Spojené státy mají slavnou tradici přijímání uprchlíků, jimž poskytují bezpečnost a dobré vzdělání, takže vznikají úspěšné kariéry, jako je například kariéra zakladatele firmy Google Sergeje Brina, který odešel se svými rodiči z Ruska během studené války, nebo Madeleine Albrightové, která se stala v USA ministryní zahraničí poté, co přišla do USA v jedenácti letech s rodiči, kteří utekli před komunismem v Československu.

"Vládní nabídky na přijetí uprchlíků z USA a z Británie jsou nedostatečné," řekl Miliband. Britská vláda souhlasila, že přijme 4000 syrských uprchlíků ročně - to je počet, který přijíždí na řecký ostrov Lesbos za jediný den. I kdyby tento počet byl zvýšen na 25 000 uprchlíků ročně, pořád by to znamenalo, že každý parlamentní volební okrsek by musel přijmout 40 uprchlíků. Bude někdo argumentovat, že přijmout 40 uprchlíků na volební okrsek je příliš mnoho? Takový argument je neudržitelný," řekl Miliband.

"Británie je země, která poskytovala útočiště lidem po dobu mnoha generací a má obrovský prospěch z uprchlíků, kteří hrají nejrůznější role v životě tohoto národa," řekl Miliband a dodal, že Cameron, jehož vyjednávání s Evropskou unií o nových podmínkách pro Británii nejde zrovna dobře, by mohl svou pozici posílit tím, že by EU navrhl větší pomoc s uprchlíky. "Zakládajícím principem Evropské unie přece je, že když máte problém, já vám pomohu," řekl Miliband.

USA přijaly od začátku syrské války jen 2000 uprchlíků ze Sýrie. Obamova vláda chce přijmout 10 000 uprchlíků ze Sýrie ročně.

Avšak Miliband nastudoval z údajů OSN, kolik lidí ze Sýrie potřebuje útočiště, a argumentuje, že USA by měly přijímat nejméně 100 000 uprchlíků ročně. "Ten počet by byl pořád ještě nižší než každoroční příjem Vietnamců v USA během vietnamské války - a daleko menší než je počet 2 milionů uprchlíků jen v Turecku."

"Je to něco, na co by Spojené státy měly být hrdé a dalo by to příklad ostatnímu světu."

Miliband také poukázal na to, že lidem chybějí základní informace o uprchlících. Zejména lidi nejsou informováni o tom, jak pečlivě jsou všichni uprchlíci prověřováni, že prověřování každého člověka trvá až dva roky, že se provádějí biometrické zkoušky a četné pohovory, na nichž se podílí až 15 různých amerických vládních úřadů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9044

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015